Лидерът на талибаните бил убит преди две години

13:01, 29 юли 15 / Свят 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на талибаните молла Мохамад Омар е убит, и то още преди две години, предават световните агенции, като се позовават на афганистански източници, близки до правителството. От организацията до момента не са коментирали официално информацията.

Според афганистански медии данните за смъртта на Омар идват от представители на групировката „Махаз Федаи“, която преди врем се отцепи от талибаните. Те твърдят, че молла Омар е убит още преди две години, като предполагат, че той е станал жертва на вътрешни конфликти.

За смъртта на Омар са заподозрени бойците Ахтар Мохамад Мансур и Гюл Ага. Първият от тях е бил негов заместник.

Пакистанското издание The News пише, че, ако информацията се потвърди, новият лидер на движението може да бъде синът му молла Мохамад Якуб.

Тези дни в Китай се очаква да се проведе вторият етап на преговорите между представители на властите в Афганистан и талибаните.

През април тази година талибаните публикуваха биография на „харизматичния“ си лидер по повод 19-та годишнина начело на движението.

В биографията, публикувана на Интернет страницата им, се отхвърлят за пореден път твърдения за смъртта на Омар.

Той енергично следва и инспектира действията срещу бруталните чуждестранни неверници, пише в книгата, и се описва, че предпочитаното оръжие на „харизматичната личност" е РПГ-7.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама