Върховната прокуратура на Гърция разследва Варуфакис

15:31, 29 юли 15 / Свят 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокурорът на Върховния съд Евтерпи Кудзамани е нареди предварително разследване за разработения от бившия гръцки финансов министър Варуфакис и неговата работна група план Б, пише сайтът GRReporter.info. В рамките на разследването прокурор от първа инстанция ще разследва не самия Янис Варуфакис, тъй като съдебните власти са възпрепятствани от закона за отговорността на министрите, а останалите лица, които са участвали в разработването на плана за внасяне на друга валута.

Припомняме, че по информация на в. Катимерини, бившият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис е подготвял подробен план за въвеждане на паралелна платежна система, в случай че Европейската централна банка (ЕЦБ) беше прибегнала до закриване на гръцките банки. Според изданието за целта бившия финансист номер 1 на страната бил готов да хакне сайта на Генералния секретариат на държавните приходи, за да получи достъп до индивидуалните номера на данъкоплатците.

В същото време, в изпълнение на нарежданията на закона за отговорността на министрите, прокурорът на Върховния съд е изпратил в парламента двата иска за държавна измяна, които бяха внесени през изминалите дни срещу Варуфакис. Става дума за исковете на кмета на Стилида Апостолос Глецос и адвоката Панайотис Янопулос.

След внасянето на исковете парламентът, като единствената компетентна за това институция, ще реши дали ще започне разследване за действията на бившия финансов министър, както и под каква форма ще се проведе то (чрез парламентарна анкетна комисия или по друг начин).

Разследването бе инициирано от нов иск, който внесоха вчера в прокуратурата на Върховния съд петима адвокати. В него се описват престъпни действия като нарушение на закона за личните данни, нарушения, извършени по време на изпълнението на служебни задължения, нарушения на законодателството за монетарната политика, както и други като създаване на конспирация и престъпна група.

Според гръцки медии получаването на първите два иска срещу Варуфакис се очаква да бъде обявено в първото за седмицата заседание на пленума на гръцкия парламент, което ще се проведе в четвъртък. След това депутатите ще ги разгледат и обсъдят, а партийните щабове ще решат дали ще внесат искания за по-нататъшно разследване на случая, пише още GRReporter.info.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама