Започва кампания за безплатни очни прегледи в УМБАЛ „Свети Георги”-Пловдив

06:50, 07 мар 16 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кампания по безплатни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) с измерване на очното налягане започва от днес в Пловдив. Тя ще продължи до 17 март. Поводът е световната седмица за борба с глаукомата. За прегледите е необходимо предварително записване в работен ден в Клиниката по очни болести към УМБАЛ “Свети Георги”-Пловдив от 8.00 до 12.00 часа на телефон: 032/602 649.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално-значимо заболяване.

По данни на Националната глаукомна асоциация, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно - във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено.

Очните лекари препоръчват във възрастта след 50 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама