Откриват изложба на капански шевици в Етнографския музей в Разград

07:19, 07 мар 16 / Култура 25 816 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалният исторически музей в Разград ще представи първата самостоятелна изложба на Николинка Ангелова Тодорова " Капанските шевици през ХХІ век". Откриването на експозицията е от 17,30 часа в Етнографския музей, съобщиха от културната институция.

Оставайки вярна на кредото "Ако искаш нещо - потърси го, ако не можеш - попитай. Винаги ще се намери кой да ти подаде ръка", Николинка Ангелова със сръчните си ръце връща към живот отдавна забравени в раклите на миналото мотиви и орнаменти.

Авторката е родена на 14 март 1949 година в Сеново. От най - ранна възраст, майка й Пена Бобева възпитава у нея усета към красота. От нея тя усвоява и своите първоначални умения да бродира, да шие и тъче. Впоследствие, на професионално ниво има възможност да ги усъвършенства в тогавашната ПГ " Н. Й. Вапцаров" - гр. Разград , където завършва шивашки профил. Образованието си Николинка Ангелова продължава в ИДУ " Вела Благоева" - Русе със специалност "Детска педагогика".

Професионалната й кариера се развива на попрището на детски педагог в детски градини в Кривня, Сеново и Разград. Педагогическите си изяви тя съчетава с приложните си умения. Редовно се представя и като художествен самодеец, предавайки любовта си към традициите и на своите възпитаници. Но окончателно на хобито си - бродерия, везба и тъкане Николинка Ангелова има възможност да се посвети едва след пенсионирането си.

Авторката споделя, че интересът й конкретно към капанската шевица е мотивиран от участието й в работилница " Седянка" - Велико Търново, където е установила, че тя не е сред най - популярните.

Допълнителен творчески стимул за нея се оказва въпрос, зададен от момиченце, живеещо в САЩ на капанския събор в с. Гецово дали може да изработи камилчена китка. В отговор, тя го е научила да тъче на детско станче и днес произведенията от придобитите от детето умения намират своето място в Българско неделно училище във Вашингтон.

 Но основна роля за трайните занимания с капански шевици изиграва партньорството на госпожа Ангелова с Ирен Имами - българка, омъжена в Япония, която не само стимулира творческите й импулси, но и я вдъхновява с образци на шевици предимно от Софийско.

Уменията й, впоследствие, са признати и от Занаятчийската камара в Шумен, където през 2015 година Николинка Ангелова придобива квалификация "майстор - везбар".

В своето творчество, тя съчетава и експериментира различни техники. В чудесна хармония се преплитат плъст, бродерия, тъкане на колани с кори и пр.

Сериозна подкрепа, среща и в лицето на своето семейство. Към каузата си за съхранение на художествените традиции и миналото успява да привлече и внука си Антон. Съвместно с него тя участва в конкурс "Баба и внуче заедно в традициите" за изработка на кукла - мартеница, организиран от Музея на куклите в София.

Философията, която споделя е, че съкровищата, които са скрити в раклите трябва да оживеят за нов живот, за да разнесат славата на България и далече зад нейните предели.

 За желаещите да усвоят техниките на изработка на капански шевици Николинка Ангелова е предвидила създаването на група "Седянка се кладе" със седалище в с. Гецово, чиято активност ще стартира след приключването на изложението в Разград.

В самата изложба са представени освен традиционните капански ризи, също така и изтъкани от майсторката пояси, бижута и редица други произведения на изящното изкуство. За ценителите, тя ще остане на разположение до 18 март.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама