Започват разговорите между властта и природозащитниците за Банско

07:45, 07 мар 16 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В сградата на Министерството на околната среда и водите ще се проведе среща за Банско. Тя ще започне в 11 часа и ще може да бъде проследена онлайн на заглавната интернет страница на МОСВ. Целта на срещата е всички заинтересовани страни да опитат да намерят консенсусно решение по въпросите, свързани с управлението на ски зоната.

Поканени са министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Божидар Лукарски, на спорта Красен Кралев, председателите на ресорните парламентарни комисии, представители на неправителствения сектор, на община Банско и на концесионера „Юлен“ АД.

До нуждата от такава среща се стигна, след като кабинетът бе готов да актуализира договора с концесионера, но заради обществен натиск в последния момент премиерът Бойко Борисов се отказа.

Това доведе до ответна реакция от група бизнесмени и граждани на Банско, които внесоха петиция в Министерски съвет.

Приемането на доклада на междуведомствената група щеше да означава, че правителството подарява на концесионера “Юлен” АД, зад който според “Биволъ” и “Капитал” стои шефът на ПИБ Цеко Минев, площ от над 10 пъти по-голяма от разрешената в договора.

В момента тя е 99.55 хектара, но кабинетът предвиждаше тя да стане 1069.58 хектара. И това срещу повишаване на таксата едва два пъти. Записаните в договора 99.55 ха би трябвало да са площта, заета от пистите и лифтовете,  стопанисвани от концесионера и одобрени от държавата. Ски съоръженията на "Юлен" обаче заемат близо 60 хектара повече. Това е потвърждавано многократно от екоминистерството, но "Юлен" отхвърля обвиненията, че това е в нарушение на договора с държавата, защото в него имало много неясноти.

Според природозащитните в Национален парк Пирин са извършени строежи без подробни устройствени планове, без съгласувания по реда на Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие, без Оценка за въздействие върху околната среда, без да са предвидени в Териториално-устройствения план и неговите изменения и без да са предвидени в концесионния договор.

Те настояваха за разваляне на договора с “Юлен” АД. Същото поискаха и от ДСБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама