КНДР плаши САЩ и Южна Корея с нови ядрени удари

09:00, 07 мар 16 / Свят 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Северна Корея предупреди, че е готова да извърши „изпреварващ ядрен удар“ в отговор на планираните съвместни военни учения между Южна Корея и САЩ, съобщават световните медии, като цитират Корейската централна телеграфна агенция (КТЦА).

КНДР е "готова да покаже мощта на своите въоръжени сили, включително ядрени, в случай че бъде дадена заповед от върховното командване", обяви Националният комитет на отбраната, оглавяван лично от вожда Ким Чен-ун.

За цели на евентуален ядрен удар лидерът на КНДР посочи континенталната част на САЩ и американските бази в Азиатско-тихоокеанския регион и добави, че страната му има "план за военна операция за освобождаване на Южна Корея".

От понеделник САЩ и Южна Корея започват големи военни учения, които ще продължат до 30 април. Около 300 000 южнокорейски и 17 000 американски войници участват в ученията на Корейския полуостров. По-рано Северна Корея заяви, че "подпалвачите на войни" смятат да ги проведат "въпреки нееднократните предупреждения на Пхенян за непредсказуемите последствия от такива провокационни военни действия".

Според Ким Чен-ун маневрите са насочени срещу суверенитета на КНДР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама