Бойко Атанасов пред ВСС: Делото срещу Цветанов дойде ден след заканите на Пеевски в НС (обновена)

10:11, 07 мар 16 25 850 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само ден след заканителното изказване на Делян Пеевски към Цветан Цветанов от парламентарната трибуна (че ще има проблеми с прокуратурата - бел. ред.) делото срещу него е дошло в прокуратурата. Това потвърди пред медиите следователят Бойко Атанасов след изслушване от Етичната комисия към ВСС. Случаят е от 2013, когато двамата използваха парламентарната трибуна за размяна на реплики. 

Над 15 следователи и прокурори дойдоха на изслушването по разкритията на Атанасов шпицкомандите, предаде репортер на София Topnovini.bg. Председателят на ВКС Лозан Панов също присъства, за да проследи какво ще кажат Бойко Атанасов и неговите колеги пред комисията.

В залата Атанасов постави въпроса дали е законно създаването на организация от сектори в градската прокуратура. Той заяви, че са създадени длъжности, които не съществуват в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Атанасов поиска проверка на Етичната комисия на всички дела в специализирания сектор срещу неизвестен извършител и да се види как се водят те и срещу кого. "Това са министри, депутати, магистрати и лица на висши длъжности", уточни той.

Следователят поиска колегите му да кажат за инструкциите, получени на срещата с главния прокурор Сотир Цацаров и да предоставят записа от разговора, който по думите му ще разкрие скандални неща. В противен случай Атанасов каза, че ще предостави записът, който той е направил.

Столичният следовател поиска ВСС да изиска информация от ГДБОП и ДАНС дали има преписки срещу някой от 26-те следователи и прокурори подписали писмото срещу него. За колегите си той каза, че страдат от „стокхолмски синдром“ и се надява да проговорят за нередностите в прокуратурата. Относно изхвърлените документи по делото КТБ и другите материали в кофите за боклук до столичното следствие Атанасов каза, че „никога не е имало някаква процедура за надлежно унищожаване на документи“.

Следователят постави въпроса за наградените с телефони секретарки на главния прокурор, за което е разбрал от сайта на прокуратурата. Цацаров отрече преди две седмици за подобно нещо.

Също така той поиска проверка за командированите военни прокурори и следователи за делото срещу бившия шеф на СГС Владимира Янева. Бойко Атанасов разкри, че преди да стане шеф за кратко на специализирания сектор в следствието му е казано, че ще дойдат дела, които трябва да се разглеждат от 25 човека, работещи в отдела. По думите му бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров е събирал следователите да ги инструктира как да работят по делата. Той каза още, че е присъствал на оперативки, на които е казвано как да се водят делата и в чий интерес, като това е било по инструкции, спуснати от Сотир Цацаров.

Бойко Атанасов повтори, че в столичното следствие има дела, които са под "специален надзор", а делата срещу неизвестен извършител, които се използват за натиск на лица от висши кръгове, са дела с "междинен надзор". Той допълни, че конкретни лица от трибуната на Народното събрание казват, че някой ще го разследват и "на следващия ден идва дело при нас". Визирайки именно изказването на Делян Пеевски към Цветан Цветанов и заведеното след това дело срещу него.

Следователят беше помолен да даде подробна информация за делата използвани за натиск, некоректно разпределение на делата и други нередности, а той призова Етичната комисия да изиска и тя нещо, той вече бил направил достатъчно предложения какви проверки да се извършат. Атанасов каза, че на записа от срещата между Цацаров и следователите са посочени конкретни дела и отново предложи да бъде изискан.

"Когато работих по делото "Недосегаемите" магистрат от прокуратурата дойде при мен и ми предложи да стана районен прокурор в Кюстендил с идеята да не работя повече по това дело, но аз отказах", заяви още той след изслушването му в Етичната комисия.

Той каза, че има данни за заведено преди време дело срещу неизвестен извършител, което е насочено към него. Също така за готвени обиски в дома и офиса му. Той е поискал ВСС да разследва тази информация като обясни, че това дело може да бъде извадено всеки момент и да се използва срещу него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама