Семейство от Шумен осъди „Енерго-Про” за изгорели ел. уреди

10:53, 07 мар 16 25 1123 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменско семейство спечели дело срещу „Енерго-Про” за обезщетение за изгорели електроуреди след авария.

Решението на магистратите от Районния съд в Шумен е потвърдено и от колегите им в Окръжния съд в града и не подлежи на обжалване, става ясно от интернет страницата на съда.

Според него електроразпределителното дружество е осъдено да плати на семейството 396.99 лв. обезщетение и 1100 лв. разноски по делото на двете съдебни инстанции.

Аварията в електрическата мрежа станала на 27 февруари миналата година. В резултат от нея били повредени два климатика, бойлер, два телевизора, фурна, съдомиялна и ел. крушки в къщата на семейството.

Още същия ден шуменците подали жалба, с която уведомили дружеството, откъдето пък изпратили свои служители, които извършили проверка и съставили констативен протокол.

Няколко дни по-късно семейството получило отговор от компанията, че искането им за обезщетение е неоснователно, тъй като повредите в ел. мрежата не били по вина на „Енерго Про”.

При ремонта на ел. уредите обаче станало ясно, че повредата им се дължи на подадено високо напрежение над 220 волта и собствениците на уредите завели дело за обезщетение.

По време на процеса от „Енерго Про” твърдяли, че става въпрос за локална авария в инсталацията на клиента, а не на електроразпределителната мрежа. Според дружеството подадената на 27 февруари ел. енергия била с напрежение и показатели, съобразно приетите от ДКЕВР и аварията в жилището се дължала на старата инсталация.

Назначената по делото техническа експертиза обаче доказала, че причинтата за повреждането на уредите е подаване на напрежение, по-високо от стандартното. Освен това станало ясно, че ремонт на инсталацията бил направен няколко години преди аварията и монтираните кабели и апаратура са производство след 2010 г.

С тези мотиви Окръжният съд в Шумен потвърдил решението на първата инстанция и постановил на „Енерго Про” да изплати обезщетение на семейството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама