Иван Тотев: Събореният тютюнев склад не е паметник на културата

11:08, 07 мар 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към момента в Община Пловдив няма информация сградата на ул. "Одрин" 8 да е паметник на културата, тоест тя се третира по общия ред. Това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев по повод събореното здание на тютюневия склад.

По думите на кмета сградата попада единствено в охранителната зона. През 2007 г. собствениците са подали искане за разрешение за строеж. През 2010 г. има аспециално становище на Националния институт по недвижимо културно наследство (НИНКН), в което буквално се казва, че обектът "не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство".

На основание на това становище през 2010 г. се съгласува изготвеният идеен проект. Оказва се обаче, че е допусната грешка и сградата всъщност трябва да е част от групов паметник на културата. "През последните 20 години сградата е със статут като на всички обикновени сгради. Защо през тези години никой не е положил усилия да се поправи тази грешка, е тема, по която може много да се говори", каза още Тотев.

"Казусът е неприятен и ни натъжава. Виждам, че много пловдивчани също са разтревожени. След успешния проект в "Капана" хората искат да се осъществи и "Тютюневият град". Но тук става въпрос за изключително частна собственост. Коментирали сме различни варианти, но в случая казусът е по-различен. Това е последната такава ситуация в Пловдив. Проблемът се е зародил в началото на 80-те години на миналия век, когато тази сграда не попада в списъка със сградите с културно-историческо значение. Тя не е паметник на културата и не е в чертите на архитектурния комплекс", поясни кметът.

Строителното разрешение за сградата на тютюневия склад е подновено през 2014 г., без да се говори за това, че има техническа грешка сградата да не е призната за паметник на културата. Няма одобрен технически проект за строителство там. Всеки проект, който се изработи, ще премине през становище на НИНКН, тъй като е в охраняема зона, увери кметът. Няма инструментариум да бъде задължен собственикът да възстанови склада. Бутането на сградата е законно, твърди Тотев. Общината е била уведомена, че сградата ще се премахне, и собственикът имал пълно законово право да го направи, уточни кметът.

"Дали това ни харесва, или не, това няма да промени юридическите аргументи. Всички сме емоционални, но трябва да се съобразим със закона", категоричен е Тотев. По думите му до голяма степен това какво ще се случи с Тютюневия град, зависи от волята на собствениците.

"Вие сте нагъл печалбар и престъпник", хвърли обвинение към кмета един от протестиращите, които влязоха в заседателната зала на Общината по време на кметската пресконференция. Хората поискаха да бъде показана папката с преписката с всички документи, които са свързани със сградата. "Това е обществена информация и гражданите трябва да я видят", настояха пловдивчани.

Днес се очаква в Община Пловдив да пристигне писмо от НИНКН. Около 13.30 часа пък на място трябва да дойдат инспектори от Института. Ако сградата бъде обявена за паметник на културата, ще се предприемат всички законови действия, за да се стопират разрушителните дейности, увери Тотев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама