ЕС затваря „Балканския маршрут“, основен приоритет е запазването на Шенген

11:29, 07 мар 16 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На извънредната среща между ЕС и Турция се очаква да бъде прието решение за затваряне на т. нар. „Балкански мигрантски маршрут“ и за прекратяването на политиката на препращането на бежанци.

Късно снощи лидерите на 28-те страни челенки са подписали споразумение да бъде затворен „Балканския път“. „Притокът на нелегални мигранти по Западните Балкани е към края си. Този път ще бъде закрит“, се посочва с документа, създаден в навечерието на срещата на върха.

Евролидерите обещават и подкрепа за Гърция, което е изправена пред хуманитарна криза, след като останлите страни по "Балканския път" затвориха границите си и десетки хиляди бежанци останаха блокирани на гръцко-македонската граница.

"ЕС ще подкрепи Гърция в този труден момент и ще направи всичко, за да помогне за овладяването на ситуацията", продължава текстът, цитиран от „Фигаро“.

Това стана ясно и от писмо на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, изпратено до европейските държавни и правителствени ръководители. В него Туск изразява „предпазлив оптимизъм“, че резултатите от срещата с Турция ще бъдат положителни.

Възстановяване на Шенген

Основна задача за евролидерите е възстановяването на Шенген. Припомняме, че споразумението за свободно движение във вътрешните граници на ЕС е изправено пред сериозна пречка, след като 8 страни въведоха граничен контрол заради бежанския наплив.

Според Туск затварянето на пътя през Балканите няма да реши изцяло миграционната криза, но отбеляза, че по този път миналата година са преминали 880 хиляди мигранти, а от началото на тази година - 128 хиляди души.

Туск очаква на днешното заседание да бъдат постигнати решения, които да подпомогнат Турция във волята й да задържа мигрантите да не стигат до Гърция и да приема обратно хората, задържани в Егейско море или достигнали гръцка територия, за които няма основание да останат в ЕС. Той допълва, че Европейският съвет следва до одобри предложението на ЕК за осигуряването на 700 милиона евро за хуманитарни дейности в ЕС, насочени засега основно към Гърция. Според Туск в навечерието на срещата за пръв път се очертава общо съгласие в ЕС. По неговите думи, ако плановете бъдат "лоялно приложени", те ще доведат до търсения резултат.

Исканията на Турция и ЕС

Междувременно в кратко изказване преди отпътуването си към Брюксел Ахмет Давутоглу изрази основните искания на Турция, които ще отстоява по време на срещата.

В замяна на добро партньорство с ЕС заради бежанската криза южната ни съседка иска: справедливо разпределение на финансовата тежест за издръжка на бежанците - организиране на трансфер и разпределяне на сирийските бежанци в Европа; премахване на визите за ЕС за турски граждани; мерки, които да позволят напредък в процеса на присъединяване на Турция към ЕС; цялостна сделка за облекчаване на проблемите, причинени от кризата в Сирия От ЕС се очаква да отпусне 3 милиарда евро за Анкара, както и да определи квоти за разпределяне на бежанците.

"Не е справедливо и подходящо, Турция да се справя сама", заяви Давутоглу, цитиран от в.“Сабах“.

В изказването си той е посочил и какво според него иска Европа. Сред тях са: Турция да приеме обратно икономическите „бежанци“ - мерки срещу трафика на хора и неговите организатори; създаване на центрове в Турция да преразглеждат статута на хората, търсещи убежище; Турция да сключи споразумение за реадмисия с трети страни и предотвратяване на кризата при евентуално разпадане на Шенгенската зона на ЕС и активизиране на усилията за разбирателство и консенсус по отношение на бежанците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама