"Биволъ": Олигарсите от "Хемус" и "Юлен" - едни и същи безработни от Кипър

12:14, 07 мар 16 / Политика 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Компанията „ПСТ-Груп“, която трябваше строи магистрала „Хемус“ и концесионера на ски-зоната в Банско са тясно свързани, е установило проучване на Биволъ. Собственик на офшорката „Kolvik Services Limited“ е лицето Ники Тенекедзи, а той я купува от Георгиус Георгиу. Излиза, че два от най-горещите казуси от последните седмици – спрените обществените поръчки за „Хемус“ и ски-зоната в Банско са тясно свързани.

„Попроверил съм кой кой е“ – така каза премиерът Борисов след като обяви прекратяването на обществената поръчка за Магистрала „Хемус“. Внезапният му ход беше мотивиран с „витаещи съмнения“, че зад фирмите спечелили поръчката за 1 млрд. лв. стоят олигарси. Става дума за фирмите „Джи Пи Груп“, свързвана в медийни публикации с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев и „ПСТ-Груп“, за която се твърди, че е свързана с Делян Пеевски.

Според официалните документи в кипърския търговски регистър Георгиу се явява собственик на офшорните фирми „Marengo Trading“ и „T.A.K. Services“, които държат 87% от дяловете на концесионера „Юлен“ АД. Той контролира „Marengo“ и „T.A.K.“ през три други офшорки: „Din Nominees“, „Duc Nominees“ and „Len Secretarial“.

Ники Тенекедзи придобива Kolvik Services Ltd. на 7 февруари 2014 г. като купува всичките 1000 дяла от Formal Nominees на небезизвестния Георгиус Георгиу, който по документи е собственик на огромен бизнес в България и също така дължи на ПИБ над 1,2 млрд. лева. Кореспондентът на Биволъ Димитър Стоянов успя да се срещне с Георгиус през октомври миналата година. Оказа се, че митичният мултимилионер води изключително скромен начин на живот и обитава малко жилище в предградие на Никозия.

След като купува Kolvik Services, на 26 март 2014 г. Тенекедзи придобива в България дяловете на „ПСТ-Груп“, „Пътстройинженеринг“, „Пътинженеринг-М“, „ПСТ Лизинг“ и „Тракия Билд“. Тези дружества са взели от ПИБ заеми за общо 135 млн. лв (виж тук)., като най-крупен длъжник е „ПСТ-Груп“, което има заем от 2013 г. за 50 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама