Арх. Виолета Раева: Абсурдно е да се твърди, че тютюневият склад не е паметник на културата

12:23, 07 мар 16 25 699 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Техническата грешка е състои в това, че е сбъркан планоснимачният номер при декларирането на сградата като паметник на културата още през 1975 г. Вместо да се отбележи тази сграда, са отбелязани планоснимачните номера на отсрещното здание." Това обясни за Пловдив Topnovini.bg арх. Виолета Раева по повод скандалното събаряне на сградата на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8.

Тази сграда винаги е попадала в групов паметник на културата покрай улица "Иван Вазов" и по тази логика, независимо дали е индивидуален паметник, или не, би следвало да бъде съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), твърди арх. Раева.

Според нея е абсолютен парадокс, че е издадено едно удостоверение, за чието съществуване никой не е знаел и според което сградата нито е индивидуален, нито попада в групов паметник. Това е абсурдно, след като има протокол от 2000 година, има планове и всички документи са в Общината. Сега изведнъж се вади това писмо от 2010 г. и всичко се базира на него, недоумява архитектът.

"За мен това е изключително странно, след като имаме и Общ устройствен план, в който са посочени груповите паметници. Скоро бе изработен и Подробен устройствен план (ПУП) за цялата зона, пак с посочени граници на груповия паметник. Да се твърди, че сградата не е в групов паметник, е абсурдно", категорична е арх. Раева.

"Смятам, че Община Пловдив постъпва доста безотговорно, като не отчита плановете, които съществуват, и се базира само на това удостоверение от НИНКН (от 9 август 2010 г. - б.а.), което е абсолютно погрешно във всичките си точки. Не мога да кажа каква точно е причината - дали е случайно, дали е преднамерено. Радвам се, че се срещнахме с Иван Тотев и все пак се получи някакъв диалог. Надявам се кметът вече да е по-внимателен, да оглежда нещата, и не само той, разбира се. Смятам, че има някаква надежда", коментира още експертът.

Според арх. Раева, ако се получи от НИНКН писмо, че сградата е паметник на културата, Общината би трябвало да направи среща с представителите на Института и със собствениците на сградата. Да се преразгледат всички решения и да се види какво да се направи. "За мен би трябвало да се премине към реконструкция на сградата и възстановяването й в оригиналния вид. Ако няма заснемане, фасадата да се интерпретира на база снимки, но да бъде в стария си обем и вид", убедена е арх Раева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама