Министрите единни: Ски зоната в Банско да се развива

12:40, 07 мар 16 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министрите на туризма Николина Ангелкова, на икономиката - Божидар Лукарски и на младежта и спорта - Красен Кралев заявиха ясната си подкрепа към развиването на ски зоната в Банско,предаде репортер на София Topnovini.bg.

Членове на кабинета, представители на неправителствени организации и експерти обсъждат на кръгла маса съдбата на ски зоната в Банско. Очаква се на срещата да бъдат взети съвместни решения между правителство и еколози за бъдещето на Банско.

"Трябва да надграждаме това, което имаме, защото ако изчислим преките и косвените загуби за страната ни ще видите, че те ще са милиарди левове. Затова прекратяването на концесионния договор е недопустимо", каза Ангелкова. По думите x загубите биха били огромни за икономиката, за туризма, за имиджа, та дори и за бюджета на страната. Ангелкова изрази надежда, че след срещата ще бъдат взети максимално добри решения, "които да са в защита на интересите на страната".

"Рекламата, която самият курорт прави ежегодно представя както Банско, така и цялата страна като желана туристическа дестинация. България е на шесто място като най-предпочитана туристическа дестинация. Трябва да запазим имиджа на страната. Дано разумът днес да надделее, защото имаме потенциал да се развиваме много повече", каза Ангелкова и допълни, че у нас има общо 35 ски писти и 110 лифта.

Божидар Лукарски също застана категорично зад идеята за разрастване на ски зоната в планинския курорт. "Няма нужда от статистически данни, че ски зоната и инфраструктурата на Банско не е достатъчна. Трябва да се развие строежът на лифтове, защото това е най-екологичния транспорт", отсече министъра на икономиката.

Той беше подкрепен и от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който посочи всички български първенци печелили световни състезания по зимни спортове. Кралев подчерта, че Банско е "важен център за провеждане на всякакви зимни спортни занятия". "Нашата позиция е, че зимните спортове имат изключително важно място в нашата страна. Българските спортисти са най-популярните личности в света. Затова сме задължени в тази посока да има по-добри условия за зимните спортове, както и развитие на по-добри условия", каза той.

Найден Зеленогорски от Реформаторския блок също посочи, че евентуално прекратяване на концесията за Банско "ще бъде огромна щета за туризма и пет години няма да могат да се карат ски там". "Аз призовавам за едно балансирано решение, което да позволи региона да се развива, но в контекста на най-високите стандарти на околната среда. Налагането на монополи вреди на цялата икономика. Това, което трябва да направим с концесията е да намалим монопола й", каза Зеленогорски.

Водещ на дискусията е министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя посочи, че разтрогване на концесионния договор би довело до огромно загуби за страната, тъй като нямало конкретни причини, по които той да бъде прекратен. "Крайно време е да постигнем целта за развитието на ски зоната, призовавам всички към отговорно поведение по повод сериозността на темата от гледна точка на защитата на държавния интерес", каза Василева.

Дискусията продължава. На нея обаче не се яви собственикът на фирма "Юлен", който беше официално поканен от правителството.

Очаквайте подробности!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама