Пловдивчани: Има неща, които не подлежат на печалба, те са на града

12:54, 07 мар 16 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разрушеният тютюнев склад е част от апликационната форма, с която Пловдив спечели кандидатурата за европейска столица на културата през 2019 година. Автор на проекта ''Тютюневият град'' е културоведът и виден общественик Пенка Калинкова. "Достатъчно е само да се видят плановете на сградата, дъгите на прозорците, кулите. Има някои неща които не подлежат на печалба, те са на града", каза с дълбока болка Калинкова.

"В Европа имат луксозни сгради. Можем да ги учудим само с усилията, които полагаме, за да са опазим културата. Толкова много сгради вече съборихме по пътя към светлото бъдеще. Но тази има определени достойнства. Тя е културен памет за един поминък, благодарение, на който в продължение на повече от 100 години градът е живял. С парите от тютюна са се строили къщи, децата са се изучавали. Това история на целия град", завърши Калинкова, която първа повдига дебата за бъдещето на тютюневите складове преди 10 години.

Председателят на фондация "Пловдив 2019" Валери Кьорленски каза, че трагедията на складовете са, че са в центъра на града и мястото е много апетитно. "Обикновено промишлените зони в европейските градове са в покрайнините. И понеже мястата там са евтини се превръщат в културни средища За съжаление сега вече ние не можем да повлияем върху дейностите на частните собственици", уточни Кьорленски.

Светлана Куюмджиева, която е част от екипа на фондация "Пловдив 2019" е категорична, че сградата има огромна културна историческа стойност. "Подобни сгради трябва да бъдат съхранени и обновени в автентичния им вид. Има го примера, не е невъзможно да се случи. А "Пловдив-столицата на културата 2019" може да помогне тези процеси да бъдат еднакво печеливши - за собствениците и за културния интерес на града", завърши Куюмджиева.

"Това са специфични сгради, които са служили целево за изсушаване на тютюна. Но за да бъдат възстановени, трябва всичко да се изтърбуши. За целта трябват много средства. Кой ще ги даде - общината няма пари, и фондацията няма", пита Николай Куюмджиев.

Творецът Валерия Ушева също е разочарована. "Ужасена съм. Без думи. Това е облика на Пловдив, това носи духа на града. По-надолу също имаше подобен казус. Направи се нещо ново-фитнес, магазин,но се запази фасадата. Можеше по подобен начин да се постъпи и тук", каза Ушева. Според нея не може в центъра на града да има запуснати сгради, но не трябва да се унищожават и по този начин.

"Убиха детето ми. Това е петата творба, която се разрушава", коментира със сълзи в очите художникът Вълчан Петров, чийто стенопис се намира вътре в сградата. След което е качи върху руйните, за да погледне състоянието му си и мислено да се "раздели" с него.

От фондация "Пловдив 2019" са категорични, че ще търсят среща със собствениците на сградата.  Има обявена кампания за набиране на средства да спасяване на друг тютюнев склад, който също се руши.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама