СУ намалява студентите, увеличава качеството

12:58, 07 мар 16 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Смятам, че броят на студентите е прекомерен, както за държавата, така и за университета, заяви по БНТ ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. „Мисля, че броят на студентите беше увеличен изкуствено. Има логика да намалим броя и да увелимим качеството“, добави той. Според Герджиков при сегашния брой няма как 100 % от завършилите да имат качествата да са вишисти.

Догодина ще оптимизираме приема според това как министерството реши да подходи спрямо намаляване на студентите в национален мащаб и с повишаване на средствата за качеството, коментира ректорът на учебното заведение. Предвижда се и повишаване на изискванията при приема на студентите в СУ от догодина. Възможно е и да се редуцират някои магистърски програми.

Герджиков увери, че увеличаването на таксите няма да е драстично. „Причината за повишаването е, че по новите субсидии, които получаваме, няма как това да не се случи. А и таксите в Софийският университет не са повишавани от 8 години“, добави ректорът. Той обясни че в най-скъпите направление не таксите не се повишават въобще. В останалите увеличението ще е между 40 и 240 лева годишно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама