Как се къмпингува в Западна Европа

13:11, 07 мар 16 / Свят 25 229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие предизвикаха поредния скандал във властта, а десетки граждани излязоха на протест в София под наслов „Къмпинг Орлов мост“.

Припомняме, че миналата седмица депутатите решиха да бъде забранено разпъването на палатки по плажната ивица, но и паркирането на автомобили на 100 м от нея.

По този повод Topnovini.bg потърси как е решен въпросът в къмпингуването в Западна Европа.

В статия, публикувана през 2010 година, британското издание „Гардиън“ пише, че за различните хора думата „къмпинг“ има различни значения. За едни това е припичане на слънце на специално обособено за целта място, където може да се стои до полунощ. За други обаче „къмпинг“ е да разпънеш палатка сред девствената природа, която не е определена от закона като място за отдих, което е страст на по-голямата част обичащите дивото лагеруване.

По времето на Робин Худ ние британците, можехме да бивакуваме където си поискаме – на село, в гората, на плажа, след това нашата страна бе разделена, всяка част стана на някого и така технически лагеруването на диви места стана престъпление, пише авторът на текста.

Шотландия

И както във всеки закон, и в този има „вратички“, пише „Гардиън“ и цитира този за поземлената реформа в Шотландия. В него се казчва, че опъването на палатки на обществена земя е позволено, стига това да се прави на 100 м от път и къмпингуващите да не оставят боклук след себе си.

Англия и Уелс

В Англия и Улес не може да се къмпигува на диви места, освен ако собственикът на земята не е разрешил. Разбира се, има и изключения. Позволението важи за специално обособени зони, служещи за разделение между пасища и небработваеми земи в планински райони. Почитателите на диви места са посъветвани да се събират на малки групи, да не остават за дълго, а лагерът им да бъде вдигнат на най-малко 100 м от път.

Франция

Във Франция дивото къмпингуване е юридически сива зона, но лагеруващите няма да имат проблеми със закона, ако имат разрешение от собсвениците на земята и са далеч от туристическите обекти. Френските власти съветват да не се остава след 9 часа на седващия ден. Основна забрана е паленето на огън на открити места.

Гърция

В Гърция вдигането на палатков лагер по диви места е забранено. Властите в страната предпочитат да изкарват пари от всеки турист, стъпил на гръцка земя, уточняват от „Гардиън“.

Норвегия и Швеция

В тези две страни всички граждани – мъже и жени имат право на достъп до всяка обществена земя.

Естония

В Естония лагеруването на диви места не е забранено от гледна точка на туризма, но все пак е препоръчително получаването на разрешение от собственика на земята.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама