“Екзакта”: Срива се доверието към всички институции

13:18, 07 мар 16 / Политика 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През последните няколко месеца всички държавни институции у нас губят доверието на гражданите. Това показват данните на “Екзакта Рисърч Груп” от месец февруари т.г.

Според проучването съдът и прокуратурата губят най-много и едва 7% от българите одобряват тяхната работа. Неодобрението към прокуратурата за последните мпет месеца нараства с 13%, а към съда - с 12%.

Въпреки непрестанните скандали около главния прокурор и твърденията за злоупотреба с власт, одобрението към него е по-високо - 14%.

Традиционно, полицията държи едно от най-високите нива на одобрение - 32%. Военните се радват на 28% подкрепа, но губят 8% одобрение през последните месеци. Полицаите пък губят 8%.

Най-често работата на армията е критикувана от мъже, от хора на възраст между 50 и 59 години, от бедни хора и от жители на малките градове. Критични към работата на полицията са най-често бедни хора, хора на средна възраст и жители на малките градове.

През последните пет месеца с близо 9% се свива одобрението на българите към парламента. В момента българското Народно събрание е одобрявано от 13% от населението, а неодобрението му възлиза на 77%. Критични оценки за работата на парламента дават и 62% от избирателите на ГЕРБ. С 6 пункта се покачва и неодобрението за работата на председателя на Народното събрание.

Ето и класацията на "Екзакта" за 10-те най-популярни политици към февруари, както и тяхното обществено одобрение в проценти:

1.Йорданка Фандъкова - 62%

2.Кристалина Георгиева - 55%

3.Бойко Борисов - 45%

4.Лиляна Павлова - 44%

5.Томислав Дончев - 36%

6.Ивайло Калфин - 35%

7.Вежди Рашидов - 32%

8.Петър Москов - 32%

9.Росен Плевнелиев - 31%

10.Татяна Дончева - 31%

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама