Власт и еколози далеч от консенсус за Банско

13:56, 07 мар 16 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Консенсус между правителството и природозащитниците за съдбата на ски пистата в Банско няма да има. Това стана ясно по време на дискусията в Министерство на околната среда и водите.

Причината е становището на междуведомствената комисия, назначена да разгледа концесионния договор на "Юлен". Нейният председател Мариета Немска заяви, че “няма конкретни данни за достатъчно основания за прекратяване на концесията според подписания договор”.

До момента няма доказано “виновно поведение” от страна на концесионера. Докладите на ДНСК също не доказват незаконно строителство.

Тя посочи, че договорът може да се прекрати и за "съществено неизпълнение на задълженията". "Всичко обаче е плащано. Съществено неизпълнение няма", каза още Немска.

Това становище обаче не беше прието от екоорганизациите. Любомир Костадинов от “Да опазим природата” посочи, че междуведомствената група се е обосновала, че няма незаконно строителство на база на твърденията само на община Банкос. “ДНСК също се позовават на тях”, каза той. “А все пак община Банско има участие в концесията на ски пистите?”, припомни Костадинов.

Екозащитникът Тома Белев, заяви, че според него е важно "ако държавата и концесионерът признават, че има проблем, той да бъде изчистен в рамките на договора и на закона".

"Ако това не е възможно, или пък ако са продадени част от съоръженията на трети лица, тогава да се върви към прекратяване", призова той.

По думите му не е ясно, защо не може да се прекрати концесионния договор, след като са констатирани проблеми с прилагането му.

"Има неточности, неяснота, изкривяване. Аз искам да попитам имаме ли изобщо концесионен договор сключен през 2001 година? Защото в момента не е ясно как сме го дали и при какви условия", каза Белев.

Еколозите няколко пъти запитаха защо концесионерът не каже, според него има ли неясноти в договора.

На срещата не се появи собственикът на "Юлен" Георгиус Георгиу. От негово име в дискусията се включи адвокатът на фирмата Петър Петров. Той се закани, че ако концесията бъде прекратена, "Юлен" ще съди държавата.

"Ние сме създали еталон за зимния туризъм в Банско. Инвестирали сме три пъти повече отколото се озисква от нас. Ако държавата прекрати договора ще предприемем действия в съда", каза Петров.

Дискусията продължава повече от два часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама