Над 30 000 мигранти изнемогват блокирани в Идомени

14:00, 07 мар 16 / Свят 25 227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 30 000 бежанци са блокрани в лагера Идомени в Северна Гърция, близо до македонската граница. В мизерия хилядите бягащи от войната в Сирия, чакат да бъде отворена границата с Македония.

Цели семейства са се настанили където намерят, голяма част тях са се разположили буквално върху релсите, съобщава АФП.

За последните две седмици Македония отвори няколко пъти своята граница и пусна само околко 2000 мигранти. Всекидневно от Турция в Гърция пристигат 1000 души. „Тук в момента се намират 13 000 души, а над 20 000 са бежанците в цялата област. Това е повече от 60% от всички бежанци на територията на цяла Гърция“, заяви областния управител Апостолос Цицикостас. Вчера той поиска поиска правителството в Атина да обяви извънредно положение в Идомени.

Според ООН броят на мигрантите в селото ще достигне 70 000 души през следващите седмици.

Германският канцлер Ангела Меркел отправи остри критики към гръцките власти заради малкия брой за места за бежанци, осигурени от страната. „До края на 2015 г. Гърция трябваше да създаде 50 хиляди места за настаняване на бежанци. Сега ангажиментът трябва спешно да бъде изпълнен, тъй като гръцкото правителство трябва да осигури достойни условия за живот“, коментира Меркел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама