Онкоболен строител от Каварна обявява гладна стачка заради стадиона в Шабла

14:05, 07 мар 16 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безсрочна гладна стачка ще обяви от сряда собственикът на строителната фирма „Логос“ в Каварна Илия Чакъров, ако дотогава няма фактически плащания по задълженията на пловдивската „Теракоминженеринг” ЕООД към фирмите, работили по стадиона в Шабла. Това заяви за Topnovini.bg самият Чакъров.

Той обясни, че тази сутрин е проведена среща при кмета на Шабла Мариян Жечев, който ги е уверил, че до тази вечер ще има споразумение за разплащане.

„Ние искаме не само споразумение, но и реално плащане. Ако до сряда няма такова, започвам безсрочна гладна стачка в палатка пред сградата на Община Шабла“, заяви Чакъров. Той подчерта, че местните фирми вече не вярват на обещания за споразумения, защото и на 19 февруари е било подготвено такова от тях със съдействието на кмета, но до реализирането му така и не се е стигнало, макар те да са били съгласни да получат не дължимите им общо 94 000 лева, а 80 000 лева, с колкото от пловдивската фирма обяснили, че разполагат.

На въпрос дали здравословното му състояние позволява да започне гладна стачка, Чакъров обясни, че лекарите не очакват да преживее втора седмица при гладуване. Причината е, че мъжът е с онкологично заболяване. Преди няколко дни е разбрал, че има и разсейки. В момента е на химиотерапия. Той е бивш военен. През 2009 г. му е отстранен бъбрек. „През годините не съм ползвал и един лев от държавата за лечение, макар да съм бил здравно осигурен“, обясни той. Разчитал е на средствата, които пловдивската фирма му дължи, за да помогне за лечението и на10-годишния си  внук, който в момента е в онкологична клиника в Ню Йорк, тъй като е с рак на белия дроб.

„Ако преди месеци имах някакви страхове, то вече съм свободен“, споделя Илия Чакъров. Но, той е категоричен, че случаят „Илия Чакъров“ е частен, а случаят „стадиона в Шабла“ е масов.

По думите му, неизпълнението на задълженията на „Теракоминженеринг” ЕООД създава проблеми на още 40-45 семейства, колкото са работещите в трите каварненски фирми. Само след дни, ако плащане не се осъществи, една от фирмите ще трябва да фалира, тъй като няма да има средства да поднови лиценза си, с което 10 камиона ще отидат за старо желязо.  

Предстои протестиращите строители ще подадат сигнал до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ относно ремонта на стадиона. Чрез депутат в Европейския парламент те ще изпратят запис с кадри от стадиона в Шабла и от проведените протести.

Общо 300 000 лева имат да получават подизпълнители и доставчици на услуги от Шабла и Каварна. Задълженията към три фирми от Каварна, чиито работници блокираха международния път Шабла- Дуранкулак на 3 и 4 март са около 90 000 лева.

Проектът "Развитие на спорта в община Шабла – реконструкция и доизграждане на стадион и парков комплекс в гр. Шабла, община Шабла" се финансира по Програмата за развитие на селските райони и е на стойност 5 539 842.лв. без ДДС. Изпълнител на строително-монтажните работи по проекта е ДЗЗД "Шабла Спорт 2015", обединение между "Теракоминженеринг" ЕООД  и "Динамик Ресурс" ООД.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама