Над 200 участници очакват на Национален фолклорен конкурс в Русе

14:19, 07 мар 16 / Култура 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският детски център за култура и изкуство (ОбДЦКИ) организира ІХ Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика – певци и инструменталисти – деца и младежи, който ще се проведе в град Русе, на 11 и 12 март 2016 г.

Целта на конкурса е популяризиране на българския музикален фолклор и приобщаване на младото поколение към българската култура. Провежда се в четири раздела: народно пеене – индивидуални изпълнители, инструменталисти-индивидуални изпълнители, камерни вокални и инструментални групи, както и хорови състави и оркестри.

Участниците се разделят на три категории – любители, паралелки с разширено изучаване на фолклор и професионални музикални училища. При първите два раздела, народно пеене и инструменталисти-индивидуални изпълнители, има три възрастови групи – първа група (до 10 год.), втора група (от 11 до 14 год.) и трета група (от 15 до 19 год.). В трети раздел камерни вокални и инструментални групи, възрастовите групи са две: първа група (от 10 до 14 год.) и втора група (от 15 до 19 год.). За хоровите състави и оркестри възрастовото ограничение е до 19 год.

Конкурсът минава на високо ниво и всяка година интересът към него е много голям. В деветото му издание ще се състезават над 200 участници от цяла България – НМУ-София, НУИ-Плевен и Русе, НУФИ-Котел, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Трявна, Велики Преслав, Монтана, Банско, Силистра и др.

Компетентно жури с председател проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и членове на талантливата народна певица Калинка Згурова и Сашка Ченкова – преподавател по народно пеене в НУФИ „Филип Кутев“, град Котел, ще оценяват талантливите изпълнители.

През тези девет години конкурсът си е извоювал престижно място сред националните фолклорни конкурси в страната, за което свидетелства и интересът на Българското национално радио. За целта в Русе ще пристигне екип на националната медия, която пряко ще отрази събитието, а освен това ще се направят записи на най-добрите изпълнители, които ще се излъчват във фолклорните предавания на БНР.

Тазгодишното издание на фолклорния конкурс ще се проведе в две зали – Пленарна зала на Общината и зала „Русе”. Началото на първия конкурсен ден ще бъде на 11 март от 13:00 ч. в двете зали.

Вторият конкурсен ден ще е в Пленарна зала с начало 10:00 ч., а от 18:00 ч. в същата зала ще се състои Гала концерт, в който ще участват отличените млади певци, инструменталисти, хорове и оркестри. Всички наградени ще получат грамоти, плакети и предметни награди, осигурени от спомоществователи.

Русенските любители на българския фолклор могат да се насладят и на прекрасния глас на Калинка Згурова – единствената българска народна певица, получила Световна музикална награда „Грами”, която ще участва в гала концерта.

Входът е свободен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама