Арх. Петко Костадинов: По света дават милиони, за да преустроят сгради като съборения склад

14:25, 07 мар 16 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Учудва ме разбиране на собствениците за ценността на тютюневия склад. Един добър проектантски екип може да превърне тази сграда в шедьовър. Включително и в хотел, но без да събаря, а само чрез преустройство.  Хората по света дават милиони, за да имат подобна сграда и да я запазят". Това каза за Пловдив Topnovini.bg председателят на камарата на архитектите в Пловдив арх. Петко Костадинов.

"Всеобщото е мнението, че това е едно от големите престъпления в съвременната история на Пловдив. Тази сграда, освен че има висока художествено-архитектурна стойност, е съхранила стенописите на Вълчан Петров", допълни Костадинов.

Той заяви, че становището на камарата на архитектите в Пловдив е, че сградата може да се възстанови, но общинската власт и отговорните институции трябва да влязат в ролята си. "Всички писма, че сградата не е част от групата паметници на културата, са неверни. Освен това има процедура за признаването й като индивидуален паметник на културата, което ще стане днес или утре. Явно собствениците или тези, които са наредели бутането, са знаели, че се тече такъв процес и затова са побързали в почивните дни да извършат своето вандалско дело", заяви председателят на камарата на архитектите в Пловдив.

Относно цитираното от кмета Иван Тотев писмо, че сградата не е паметник на културата, Костадинов е категоричен, че то е с невярно съдържание.  "Писмото е от 2010 година, издадено е при управлението на един изключително корумпиран директор на националния институт за паметници на култура, както се наричаше тогава", уточни Костадинов.

"Сградата трябва да бъде възстановена от собствениците й в автентичния си вид, както се прави в Европа след подобно разрушение", завърши Костадинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама