Белият кукер ще гони духовете в Малко Търново на Сирни Заговезни

14:53, 07 мар 16 / Култура 25 544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Характерният за Странджа бял кукер ще гони злите сили в Малко Търново на 13 март, съобщиха от местното кметство. Тази дата не е избрана случайно, тъй като тогава Православната църква отбелязва Сирни Заговезни. На този ден в Малко Търново се провежда Кукеровден, или т.нар. странджански Кукер без маска.

Обредното представление ще започне в 09.30 ч. Тогава ще излезе кукерското шествие, което ще продължи през целия ден.

Кукерската дружина ще тръгне от Младежкия дом и ще отиде при кмета на общината за благословия. След това шествието ще се отправи към площад „Преображение”, където ще изпълни ритуалното кукерско хоро.

В 17.30 ч. кукерската дружина ще отиде в центъра на града, където половин час по-късно ще представи ритуала „Заораване”.

В 18.15 ч. е началото на традиционния странджански обряд „Паликош”, който символизира края на зимата и настъпването на пролетта.

Белият кукер е обвързан с християнския празник Сирни заговезни – последния ден преди великденския пост, което пък е свързано с деня, на който Христос трябва да се роди наново (да възкръсне). Едновременно с това в деня се кодира определена слънчева фаза. В случая обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукера е Богът, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота на общността.

Празнуването на Кукерът без маска е част от Живото наследство на Странджа и негово проявление днес е празникът, който ни предстои да изживеем. Белият кукер е влизал в домовете и оборите на нашите предци, изпълнявал е древни практики за гонене на злото и е носел благоденствие, здраве и берекет. Предците ни са вярвали, че когато хората забравят своите светци и празници и спрат да ги почитат, то те стават недоволни и отмъстителни, насочват към хората отрицателни въздействия. И обратно – когато са били зачитани с всеобщи празници, са носели на хората дълъг и щастлив живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама