Вложиха 1,6 млн. лева в ултрамодерна оранжерия за краставици край Балчик

15:06, 07 мар 16 25 890 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Последно поколение оранжерия за производство на краставици бе открита днес в балчишкото село Стражица. Собственик на стопанството е фирма "Агростан", а на официалното откриване присъстваха областният управител Детелина Николова, кметът Николай Ангелов, председателят на Общинския съвет в Балчик Атанас Жечев, негови колеги, както и представители на фирми, участвали в изграждане на съоръжението.

Оранжерията е разположена на площ от 5 316 кв.м., като към нея има изградена офис сграда, хладилна камера за съхранение на продукцията, складове и котелно помещение. Пред присъстващите братята Росен и Стоян Георгиеви, представители на фирмата, съобщиха, че оранжерията е последно поколение и са заимствали опита на водещите в бранша европейски държави.

Проектът е на стойност 1,6 млн.лева, като собственото участие на дружеството е в размер на 300 хиляди лева, а останалите средства са от Програмата за развитие на селските райони, мярка 121, и банков кредит.

Строителството на оранжерията е започнало през февруари 2015 година, а в средата на януари 2016-та са разсадени растенията за първата реколта. Гостите на церемонията днес имаха възможност да се убедят в изцяло автоматизирания контрол на климата в оранжерията, където се поддържа постоянна температура от 28 градуса и влажност около 60%. Произведените краставици от първата реколта вече се продават в търговската мрежа на Североизточна България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама