Проф. Боян Биолчев представя най-новия си роман в Бургас

15:34, 07 мар 16 / Култура 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проф. Боян Биолчев ще представи най-новия си роман „Амазонката на Варое“ в Бургас, съобщиха от Общината. Авторът ще гостува в Дома на писателя на 11 март от 18:00 часа.

Романът „Амазонката на Варое“ е сред най-успешните книги на проф. Биолчев. Тя излезе на френски език в превод на Стоян Атанасов и Данел Станчева във френското издателство „Анабет“, а на корицата има надпис: „Роман, който разкрива очарователната глупост на човека, без да ни пречи да го обичаме такъв, какъвто е“.

Книгата донесе множество литературни отличия на писателя в България и бележи собствен връх в развитието на белетриста. Тя има странна биография. Пролежала е в ръкопис около 20 години, преди да види бял свят, с първоначалното намерение на автора й да бъде сценарий на игрален филм. Поради цензурни съображения, че "нашият зрител не е дорасъл за национална ирония", текстът не се превръща в кино през 80-те години на ХХ век, а става литература в последните години.

Както казва авторът, днес романът му се чете "демократично" като комично мечтание в миналото, една шега с натрупаната митология и по-точно с желанието ни да виждаме величието на малките си мигове и на нормалните си човешки качества.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама