Потърпевши недоволстват от новите изисквания към личните асистенти

16:04, 07 мар 16 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С близки на деца и възрастни с увреждания се срещна кметът на Сливен Стефан Радев. Поводът за срещата беше предстоящото изпълнение на проект „Подкрепа и разширяване на дейността за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда на звено за социални услуги „домашен помощник“ към Домашен социален патронаж-Сливен“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за периода 2016-2020 г.  Той предвижда всички лични асистенти да бъдат наети на 4-часов работен ден, като в рамките на тези 4 часа трябва да обслужват повече от двама потребители. По стария проект личните асистенти  обслужваха по един потребител в рамките на 6-часов работен ден,.

Участниците в срещата заявиха, че новите условия ще затруднят грижата за техните близки и не могат да обслужват повече от един потребител. Те призоваха кметът да извърши консултация с Министерството на труда и социалната политика и лично с министър Ивайло Калфин за преразглеждане на проекта и вариантите за дофинансиране от държавата.  Кметът Стефан Радев обеща да постави проблема на национално ниво и да проведе разговор с министъра.

Според насоките за кандидатстване, всички потребители, ползвали досега услугата „личен асистент“, трябва задължително да бъдат включени в новия проект. Техният брой за община Сливен е 160, а личните асистенти са 65. Затова се налага те да обслужват повече от двама потребители, стана ясно още от срещата. Услугата ще се предоставя в рамките на 18 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама