През 2015 г. работодателите често бавели заплати и не плащали извънредния труд

16:07, 07 мар 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две са най-честите нарушения на работодателите през 2015 г. Едното е забавяне на заплатите, а другото е неплащане на извънредния труд. Това показва доклад на КНСБ, представен от синдикатите на специална пресконференция, съобщава БТА. Повече от половината установени нарушения пък са свързани с условията на труд. 

Най-много нарушения при отчитането на работното време има в търговията на дребно, ресторантьорството и здравеопазването, както и в дейностите, при които то се отчита сумарно за седмицата. По закон извънредният труд трябва да се заплаща, когато надхвърля 40 часа седмично. От доклада става ясно още, че 352 предприятия не са изплатили трудови възнаграждения на обща стойност 19 млн. лв.

От КНСБ разкриха, че в голяма IT компания не били предоставени зали и помещения за профсъюзната организация, като им се забранявало да общуват по електронен път, а членовете на синдиката не получавали повишение на заплатата.

От днес до 1 май синдикатът ще води кампания за отстояване на правата на работещите и очаква да получава оплаквания от хората, които смятат, че са ощетени. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама