Меркел се обяви против затварянето на „Балканския път“

16:07, 07 мар 16 / Свят 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Канцлерът на Германия Ангела Меркел се обяви против затварянето на мигрантския маршрут през Западните Балкани.

Преди началото на срещата на високо равнище ЕС-Турция Меркел заяви, че притокът на мигранти и на търсещи убежище трябва да намалее, но не само за "някои или за няколко страни". Не може подходът на Европейския съюз да е"да се затваря едно или друго", каза тя по повод дискусиите за необходимостта от затваряне на границите за бежанците.

Говорителката на Меркел Кристиан Вирц нарече спекулация информацията за затварянето на маршрута на бежанците.

"Аз наистина обърнах внимание на съобщенията, че има спекулации за затварянето на балканския маршрут, но искам да кажа, че това са просто спекулации към момента”, коментира говорителката Кристиан Вирц и допълни: „Преговорите и разговорите са в ход и ще трябва да почакаме.”

„Незаконните миграционни потоци по маршрута през Западните Балкани са към своя край. Този маршрут вече е закрит”, се посочва в изготвения от Брюксел документ.

Въпреки това германските вестници „Билд” и „Зюддойче цайтунг” съобщиха, че Меркел и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са се противопоставили на тази формулировка.

Германския канцлер изрази надежда, че на днешната срещата в Брюксел ще може да бъде постигнат напредък, но подчерта, че преговорите ще са трудни. Мерки за охрана на морските граници може да се предприемат само при сътрудничество с Турция, подчерта тя.

Европейските лидери ще ускорят споразумението за реадмисия на имигранти, влезли в Европа през Турция. Идеята е бежански статут да се дава на бежанците, които са на турска територия, като дори се обсъжда и система, подобна на американската зелена карта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама