Правителството и еколозите не се разбраха за ски зоната в Банско (снимки)

16:10, 07 мар 16 / Политика 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След повече от три часа дебати министрите и природозащитните организации не постигнаха консенсус относно съдбата на ски зоната в Банско. Еколозите не бяха удовлетворени от аргументите, които експерти и министри изложиха, за последствията от евентуално прекратяване на договора на "Юлен". 

След срещата министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обясни, че правителство ще изиска от концесионера да "даде информация за неяснотите по договора, да изготви кадастрална карта на зоната, която управлява и да изготви регистър на съоръженията на територията на ски зоната в Банско". Василева подчерта, че такива са и препоръките на междуведомствената комисия, която е анализирала договора.

"Не можем да позволим държавата да понесе грандиозни щети, защото група от неправителствени организации продължава да има притеснения за неща, за които всички институции дадоха становища и ясни обяснения. Ще докладваме решението си и на премиера Бойко Борисов, по чието указание беше проведена тази среща", каза Василева и допълни, че подобни срещи се правят с цел всички решения да бъдат вземани прозрачно и ясно, "за да няма притеснения в обществото".

„Абсурдното е, че сега ще задължат „Юлен“ да свърши нещо, което е задължение на държавата. Не искам да квалифицирам думите на министъра, но очевидно национално отговорното, в кавички, решение е да се клекне на „Юлен“, съжалявам, но това е истината“, обясни пред София Topnovini.bg Любомир Костадинов, който членува в световната природозащитна организация WWF.

По думите му тази среща ще бъде използвана в „една пропагандна светлина, за да се обоснове нуждата от изменение на концесионния договор“. Костадинов каза, че природозащитниците не искат на всяка цена прекратяване на договора на „Юлен“.

„Искаме институциите да си свършат работата. В момента, в който всички актове бъдат издадени за установяване на нарушения и те влязат в сила ще стане ясно какво можем да предприемем. В момента ако държавата тръгне да прекратява договора може да бъде дори и в изгода на концесионера. За това не искаме да ни се влагат думи и тези в устата“, каза той.

Негов колега допълни, че „в ски зона Банско са построени редица съоръжения - ски писти, лифтове и водоеми, които никога не са били съгласувани с министъра на околната среда и водите“

„Няма ги и в териториалните устройствени планове. Т.е. имаме редица съоръжения, които е трябвало да бъдат съборени по Закона за устройство на територията подобно на всяка барака на даден ром, която е без разрешителни. В момента всичко се узаконява, защото кмета на община Банско бил издал разрешително и то за част от съоръженията без да му се търси отговорност дали е спазил закона“, каза природозащитникът.

Природозащитниците изразиха съмнения освен за незаконно строителство и за нередности в заеманата концесионна площ.

"До момента няма установено незаконно строителство. Това го казаха и ДНСК", обясни зам. министърът на регионалното развитие Николай Ненков на пресконференция след срещата.

"Към датата на сключване на концесионния договор понятието "концесионна площ" не е било действащо и не е било част от законодателството. Там "концесионната площ" не е в този смисъл, в който се ползва в днешното законодателство. За това нашата препоръка е да бъда променен договора спрямо сега действащото законодателство", допълни председателят на междуведомствената комисия, която е анализирала концесионния договор, Мариана Немска.

Природозащитниците заявиха, че няма да спрат да изискват да им бъдат предоставени документи, които да покажат на обществото изпълнява ли се добре концесионният договор на фирма „Юлен“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама