Етичната комисия реши - проверката за шпицкомандите продължава

16:56, 07 мар 16 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Етичната комисия към ВСС ще реши на 14 март в какъв обем да продължи проверката за нередности в прокуратурата с оглед противоречивата информация от изслушването на прокурори и следователи днес. Това е информацията от пресцентъра на ВСС, след заседанието на Етичната комисията, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Днес магистратите изслушаха прокурори и следователи по разкритията на Бойко Атанасов за шпицкомандите. Заседанието продължи близо 6 часа. Два от тях беше разпитван Атанасов, а четири часа - шестима столични следователи и прокурори. Решението за това, че ще бъде продължена проверката обаче беше взето за около 30 минути.

След изслушването на Атанасов думата беше дадена на завеждащия следствения отдел към Софийска градска прокуратура Иван Иванов. Той, както и останалите му колеги от следствието и прокуратурата, заяви, че нищо казано от Бойко Атанасов не е вярно. Отрече за натиск върху тях, както и за шпицкоманди, действали срещу министри, депутати и други лица.

Във връзка с думите на Атанасов, че делата за престъпления срещу лица от висшите кръгове на властта се падат на определени следователи и прокурори Иванов заяви, че „при специфични обстоятелства има опция да се изключи случайното разпределение на делата от административните ръководители“.

Ръководителят на първи сектор от столичното следствие Илияна Кирилова каза, че ако обвиненията на Атанасов не се докажат, ще потърси правата си в съда. Атанасов обвини шефове на сектори, че са изземвали дела от подчинените си и са унищожавали и съхранявали в кабинета си класифицирана информация. Кирилова застана зад идеята да има фирма, която да унищожава работните документи на следствието, а не да бъдат изхвърляни в боклука. Тя също така определи като предателство думите на Бойко Атанасов за колегите му и допълни, че той не е идвал при нея да каже какви проблеми има.

Останалите следователи и прокурори също определиха твърденията на Бойко Атанасов като неверни. „Всичко е лъжа. На такъв колектив може да завиди всяко учреждение“; „не чухме никаква конкретика“; „никой не ми е оказвал натиск“; „обидени сме“ - бяха част от коментарите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама