Радан Кънев доволен, че Борисов реагирал за КЗК

17:07, 07 мар 16 / Политика 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпросът е дали има процедура, която е основана на партийни и корпоративни договорки или не. Това, че някой трябва да предизвика подобен дебат е повече от логично. БСП и ДПС са авторите на договорките, добре е, че Борисов реагира. 

Това коментира съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев след двучасови консултации с президента Росен Плевнелиев в отговор на въпрос, свързан с отказа на премиера ГЕРБ да участва в процедурата за нова КЗК, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Колегата му Найден Зеленогорски заяви, че на заседание на парламентарната им група са обсъждали потенциални кандидатури за председател на КЗК, но нямат издигната единна от страна на Реформаторския блок. 

"Ще се запознаем с това, което е казал премиерът и ако преценим да се започне нова процедура, която да гарантира според очакванията на обществото по-голяма прозрачност, по-добре от това няма. Идеята е да се преборим с монополите", обясни Зеленогорски. 

По-рано днес лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че Реформаторският блок няма да участва в процедурата по избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради съмнения за партийни договорки и намесени корпоративни интереси, премиерът Бойко Борисов е накарал втория в ГЕРБ - Цветан Цветанов, също да извади партията от процедурата.

“След като г-н Кънев и ДСБ, и Гражданският им съвет не желаят и дезертират от това да правят предложение и да участват в избора за председател на КЗК, питам защо партия ГЕРБ трябва сама да понесе тази отговорност“, каза Борисов от Брюксел.

За проведените консултации с президента, Кънев заяви, че обсъдили най-важните въпроси, свързани с политическото развитие на страната. 

"Акцентирахме върху съдебната реформа, предстоящото гласуване на антикорупционното законодателство, външна политика, сигурност, отбрана. Потърсихме съдействие от президента по най-важните теми, свързани с реформите и го призовахме да бъде активна страна, както при обезпечаване на българския национален интерес във връзка с мигрантската криза, така и при налагането на мерките, предвидени в доклада на Европейската комисия по отношение на правосъдието и независимия външен надзор върху българската прокуратура", обясни Кънев. 

Зеленогорски допълни темата, като подчерта, че е удовлетворен от разговора с президента и посочи, че най-важното за него е, че работят в една посока - евроатлантическата ни ориентация. 

"Нямаме никакви разминавания. Поставихме и още няколко проблема от изключително значение - предложения за промени в Изборния кодекс. Ефективната демокрация за нас означава честни избори. За съжаление, България не дава най-добрите примери за почтени и честни избори. Друга тема е образованието - законът за предучилищното и училищното образование, законът за висшето образование. Не пропуснахме усилията и в областта на здравеопазването и икономиката. Има сериозен ръст през изминалата година", добави Зеленогорски.

Той допълни още, че получили подкрепата на президента да се инвестират по-масирано средства в проекти в изоставащите райони. Зеленогорски бе категоричен, че магистрала "Хемус" и за РБ, и за президента е от изключително значение. По думите му от блока няма да се уморят да преследват целта магистралата да бъде изградена по най-бързия начин.

За атникорупционния закон той посочи, че идеята е да се постигне максимално съгласие по него. 

"Имаме подкрепата от президента в този му вид. Проблемите с корупцията са тежки и трябва да намерим решение. Самият факт, че бюрото се избира от парламента, е стъпка към постигане на форма на консенсус с тези парламентарни групи, които държаха ръководството да не се предлага от изпълнителната власт", каза още Найден Зеленогорски. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама