Петър Славов пита Рашидов за тютюневия склад в Пловдив

18:26, 07 мар 16 / Политика 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок е отправил въпрос към министъра на културата Вежди Рашидов относно събарянето на тютюневия склад в Пловдив.

„Какъв е статутът на сградата на ул. Одрин в град Пловдив, бивш тютюнев склад и ако тя представлява недвижима културна ценност, налице ли е съгласие от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за нейното събаряне и с какви мотиви?“, гласи въпросът на реформаторът.

„Сградата се отличава с уникална архитектура, изключително живописна фасада и редица стенописи във вътрешността ѝ, и по думи на експерти съставлява паметник на културата. Същевременно и необяснимо, с бързи темпове и без каквото и да било внимание и съобразяване с нормите на Закона за културното наследство, бе направен опит за събаряне на сградата и само намесата на излезлите на протест граждани успя да предотврати цялостното ѝ разрушаване“, посочва в своя въпрос народния представител.

„Законът предвижда глоба до 30 000 лева за юридически лица за събаряне на паметник на културата, както и наказателна отговорност, ако е налице и престъпление”, уточни Петър Славов.

По-рано днес от Министерството на културата разпратиха съобщение до медиите, в което посочват, че сградата е деклариран паметник на културата от 1977 г. Тя се намира на територията на групов паметник - Историческа зона „Филипопол – Тримонциум – Пловдив”, обясняват от ведомството. По-рано днес пловдивският кмет Иван Тотев (ГЕРБ) заяви, че сградата не е паметник на културата.

Инспекторатът на Министерството на културата е разпоредил още спиране на събарянето и ще сезира прокуратурата за случая.

Стана ясно, че има проект на мястото на сградата да бъде направен хотел.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама