Община Варна: Чистотата не може да бъде отлагана

18:45, 07 мар 16 / Политика 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към момента не е приключила процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчка за събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане на улици и други места за обществено ползване на територията на община Варна. Това съобщи кметът Иван Портних в отговор на изявлението на лидера на ДСБ Радан Кънев, че фаворитите са две фирми, избрани със скандална процедура, и призива му поръчката да бъде отменена.

„При обявяване на процедурата няма подадена нито една жалба по отношение на методиката на оценяване на участниците. Комисията продължава работа по оценка и класиране“, каза за „Топ новини“ зам.-кметът Христо Иванов.  Той припомни, че новата обществена поръчка включва много нови допълнителни изисквания към фирмите – нова техника (машини с двигател клас евро 5), нови съдове,  по-висока кратност на събираемостта на отпадъците, нови услуги – ръчно и машинно миене на улици и тротоари, метене, събиране на едрогабаритни отпадъци, на биоотпадъци, почистване на пътни знаци, парапети, мантинели, графити и др.

„Към момента са оценени техническите оферти, в които кандидатите описват различни показатели.  Те се оценяват по специални таблици, с посочени мотиви. Този протокол ще бъде качен на сайта на Община Варна, сектор „Профил на купувача“, заедно с решението за класиране, така както изисква ЗОП“, обясни Христо Иванов.

„Що се отнася до упражненията по темата „спиране на обществени поръчки“  - едни или други ремонти могат да почакат, но чистотата на Варна не може да бъде отлагана и не бива да става обект на политически и други спекулации и заигравки. От туристическия бранш вече реагираха остро и определиха искането за прекратяването й като опит за саботаж на туристическия сезон. С публикуването на ценовите оферти след приключване на работата на комисията, ще стане ясно, че освен фирмите, споменати в днешни публикации, има и други участници, на част от които цените са по-високи от споменатите.  А има и такива, които предлагат почистване на метро и трамвайни трасета във Варна“, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама