Асоциацията по ВиК и водното дружество в Добрич подписаха договор

19:23, 07 мар 16 25 811 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Договор между Асоциацията по водоснабдяване и канализация и определения оператор - „ВиК " ООД - Добрич за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системи и съоръжения и предоставяне на ВиК услуги на потребителите бе подписан днес. По закон, областният управител е председател на асоциацията. Под документа подписите си положиха областният управител Детелина Николова и управителят на водното дружество инж. Петър Калчев.

На проведено по-рано редовно общо събрание на асоциацията бе приет годишният отчет за дейността през 2015 год., както и отчет за изпълнение на бюджета за миналата година.

Общото събрание съгласува допълнителния бизнес план за развитие на дейността на „Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Добрич в съответствие с удължения срок на настоящия регулаторен период до 31.12.2016 година.

Събранието гласува и бюджета на Асоциацията по ВиК за настоящата година в размер на 66 000 лева. Той не бе подкрепен от гласа на Община Балчик. Кметът й Николай Ангелов, който е бивш управител на „ВиК“-Добрич,  запита за какво ще бъдат похарчени тези средства, като изрази мнение, че това е "поредната куха структура".

Стана ясно, че държавата, която има 35-процентен дял в асоциацията, ще направи вноска в размер на 15 хил. лв., а вноските на общините ще са според дяловото им участие, което общо е 65 %. Най-голям дял има община град Добрич - малко над 31%, като вноската й е 13 371 лв.

Управителят на „ВиК“ ООД - Добрич, инж. Петър Калчев, представи бизнес план за развитие на дружеството за настоящата 2016 г., който е представен и в КЕВР.

В него фирмата си поставя за цел създаването на подземен кадастър, продължаване работата по зонирането на системата в Добрич и областта.

Като сериозен проблем инж. Калчев посочи чистотата на питейната вода. "Заради развитието на земеделието в региона, имаме завишено съдържание на нитрати в плитките сондажи и на сероводороди в дълбоките такива. Засега чрез разреждане и управление на потоците, успяваме да балансираме, но това е проблем, който ще се задълбочава" - посочи управителят на фирмата. Сред задачите, които още екипът му си е поставил е и намаляване разхода на електроенергия за доставка на услугата и задържане на нивата и подобряване на събираемостта на вземанията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама