Фотоизложба за етническата толерантност гостува в Пловдив

21:04, 07 мар 16 / Култура 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пътуващата фотографска изложба "Мултикултурни аспекти на човечността" от днес е в Пловдив, съобщиха от Областната управа. Експозицията, посветена на етническата толерантност, е подредена във фоайето на сградата на областната администрация.

Изложбата бе открита от областния управител Здравко Димитров и д-р Невен Енчев, председател на фондация "Качество на живот". "С изложба за пореден път доказваме, че Пловдив освен Европейска столица на културата е и Столица на етническата толерантност", заяви Димитров.

Фотографиите на Огнян Панов са уловили различни моменти от живота, бита, културата и обичаите на различните малцинства, населяващи България. Арменци, евреи, роми, помаци, всички те са неразривно свързани с българското население от векове и са се вписали със своите специфични особености в тъканта на българската нация. Това е и основната причина, поради която мнозинството от нас все по-добре и по-отчетливо разбират и приемат етнокултурните особености на малцинствените групи, подчерта областният управител.

"Идеята на тази изложба е да покаже, че етносите не ни разединяват, а напротив, етносите ни обогатяват. Защото българинът е взел най-доброто и от турците, и от арменците, и от евреите.Българите винаги сме се славили със своето гостоприемство и толерантност", сподели д-р Енчев.

Пловдив е шестият град в който е експонирана пътуващата изложба. Идеята е да се акцентира върху актуални обществени проблеми, свързани с дискриминацията, и да се насърчи мултикултурният диалог между различните етнически общности в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама