Правителството обяви обществена поръчка за интегриране на ромите

22:54, 07 мар 16 / Политика 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството обяви открита процедура за възлагане на обществена поръчка, свързана с интегрирането на ромите, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предметът й е изготвянето на концепция и методика на система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите 2012-2020 г. 

Дейностите, които трябва да се извършат по тази поръчка са изготвянето на концепция и методика на самата система, както и провеждане на емпирични проучвания за събиране на информация по индикатори, по които няма налична събрана информация. Също така трябва да се извърши и консултиране, тестване, коригиране и финализиране на концепцията и методиката на системата. Ще бъде изготвено и предложение за обучения на всички въвлечени страни, ангажирани със системата на всички нива. Крайният срок за кандидатстване по обществената поръчка е 18 април, 16 часа.

Припомняме, че на 9 февруари правителството представи Проекта за интегриране на ромите, който ще подпомага политиките в тази насока чрез ефективна система за регулярно и системно информационно осигуряване, наблюдение, оценка и контрол на изпълнението на Националната стратрегия 2012-2020. 

Тогава стана ясно, че Националната стратегия не включва мерки, насочени към регионите, в които има сигнали за влияние на „Ислямска държава“ сред малцинствата. Това призна директорът на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси Росица Иванова.

Проектът ще струва близо 2 млн. лв. евросредства и включва различни мерки за намеса, но не и такива за превенция на радикализацията сред малцинствените групи в най-рисковите региони.

Проектът, който стартира през 2015 г. и ще продължи до края на тази година, цели да създаде механизъм, чрез който институциите да получават информация и да отчитат резултатите от мерките за ромската интеграция. Четири са основните приоритети, по които се прави анализ на ситуацията в различните краища на страната - достъп до образование, заетост, жилищна политика и здравеопазване.

Иванова подчерта напредъка в достъпа до образование като съобщи, че в момента над 5000 роми са пред завършване на висше образование.

Ако стратегията за ромската интеграция не бъде изпълнена според условията и в срок, страната ни е заплашена от спиране на евросредства по три оперативни програми - „Развитие на човешките ресурси“, „Наука и развитие за интелигентен растеж“ и „Региони в растеж“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама