Унгарският посланик ще посети Шумен

11:41, 08 мар 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Посланикът на Унгария у нас Андраш Клейн ще посети Шумен на 12 март. Това бе оповестено днес на брифинг от зам.-кмета по култура Найден Косев.

Визитата е традиционна и е по повод Националния празник на Унгария – 15 март.

Посланикът ще поднесе венец пред паметника на унгарския революционер Лайош Кошут, след което ще посети едноименната  къща-музей.

В 14.30 часа високият гост ще се срещне с кмета на Шумен Любомир Христов.

При предишните си посещения в града Андраш Клейн не веднъж е обявявал, че Шумен е столицата на Унгария в България.

Лайош Кошут заедно с негови съратници напускат Унгария след революцията от 1848-1849 г. и пристигат в България. Първо се установяват във Видин, а по-късно се преместват в Шумен и отсядат в къщата на Димитраки Хаджипанев.

Постепенно унгарците в Шумен втъкават в бита на възрожденския град своите традиции и култура. Започват да произвеждат бира и колбаси, носят дрехи по европейската мода. Така неусетно шуменските еснафи захвърлят потурите и обуват панталони, а градските кокони започват да носят рокли и кринолини по европейска кройка. Михай Шафран събира 11 младежи научава ги да свирят и така дават началото на първия оркестър в България. Музикантите за първи път свирят чардаш, мазурка и полка по вечеринките на по-заможните шуменци. Като намигване към това европейско начало на българската музика ще бъде е концерта на 12 на виртуозният кавалджия Теодоси Спасов в Шумен. Изявата е част от турнето “Дунавско братство”.

Концертът започва в 18 часа в залата на Драматично-куклен театър “Васил Друмев”.

Меломаните ще се насладят на изпълненията на Теодосий Спасов – кавал, Пейо Пеев – гъдулка и струнни инструменти, Никола Паров – струнни инструменти, Михай Борбей – саксофон и духови инструменти, Миклош Лукач – цимбал, Андраш Деш – перкусии и ударни инструменти, и вокалистка Агнеш Херцку.

Турнето е посветено на националния празник на България – 3 март, националния празник на Унгария – 15 март и 135 години от рождението на унгарския композитор Бела Барток.

Организатор на турнето е Унгарския културен институт при Посолството на Унгария у нас. Съорганизатор на проекта е и "Божура Арт“. Турнето се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Унгарски национален фонд Култура, Унгарска академия на изкуствата и Програма "Тамаш Че”.

Билетите са с цени от 8 и 10 лева и вече са в продажба на касата на театъра в Шумен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама