Депутатите ще изслушат кандидатите за членове на антимонополната комисия

07:27, 09 мар 16 / Политика 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители ще изслушат 11-те кандидати за новия състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това ще се случи на редовно заседание на икономическата комисия, в която номинираните за председатели и членове на антимонополния орган ще изложат вижданията си за бъдещето на институцията.

Общият брой на кандидатурите за членове комисията са девет, които ще се борят за едва пет места. Изборът на председател и зам.-председател е предрешена, тъй като издигнатите за позициите са само двама.

За шеф на антимонополния орган от ГЕРБ предлагат бившия главен секретар на Министерския съвет в първия кабинет "Борисов" - Росен Желязков. За негов заместник е издигната кандидатурата на Патриотичния фронт Димитър Кюмюрджиев, който е бивш член на комисията, а понастоящем е зам.-министър на отбраната.

Вчера председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че изборът на новия състав на Комисията за защита на конкуренцията няма да започва отначало. Това се случи въпреки заръката на премиера Бойко Борисов процедурата да започне отначало. Той бе провокиран от лидера на ДСБ Радан Кънев, който заяви, че за състава на антимонополния орган вървят „задкулисни договорки”.

Съпратийците му от ДБГ не го подкрепиха, а заедно с останалита партии от мнозинството – ГЕРБ, Патриотичния фронт и АБВ, решиха да продължат с избора на членове на антимонополния орган.

В Комисия по правни въпроси към парламента ще бъдат разгледани на първо четене промените в Закона за съдебната власт, внесени от Министерски съвет.

Те са свързани с приетите изменения в края на 2015 година на Конституцията и предвиждат пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от магистратската квота, а решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати да се вземат самостоятелно от колегията на съдиите и колегията на прокурорите и следователите при условия на явен вот и без "въздържал се".

Според правосъдния министър Екатерина Захариева промените имат за цел да осигурят статута на ВСС като независим и ефективен орган, гарантиращ прозрачни назначения в съдебната власт и ползващ се с доверието на обществото и на съдиите, прокурорите и следователите.

Преди да бъде внесен законопроектът, Захариева се срещна с представителите на парламентарните групи. Закопроектът трябва да бъде приет до края на март. След това Висшият съдебен съвет ще трябва да "се раздели" по колегии. Ако членовете не успеят сами да изберат към коя колегия ще заработят, това ще се случи с решение на Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама