Таксиметров синдикат плаши с протести заради патентите

07:45, 09 мар 16 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С протести в цялата страна заради очакваните промени в Закона за автомобилните превози заплашва Независимият транспортен синдикат „Авто 94“. В писмо до транспортната комисия в парламента синдикалистите остро възразяват срещу въвеждането на задължителен патентен данък за извършващите таксиметрови услуги. Вместо това те предлагат превозвачите да могат да избират между патент и корпоративно подоходно облагане.

Според председателя на синдиката Димчо Иванов сумите от 400 до 1000 лв. за патент, залегнали в новия проект, предполагат превозвачът да има чиста печалба от 4000 до 10 000 лв. По думите му това е непостижимо, ако се вземат предвид разходите по дейността.

„Ние сме против да плащаме данък върху несъществуващ доход.  Не можем да изкараме 25 000 лв., за да плащаме всички приумици, които ни се налагат“, твърди Иванов.

От синдиката искат и разграничаване на понятията превозвач и водач, като разрешителните от общината се издават не на името на превозвача, а на водача на таксито. По същия начин – на името на превозвача, според синдикалистите трябва да бъде фискализиран и таксиметровият апарат. „По такъв начин всеки водач ще си поеме отговорността по дейността и същевременно ще работи за собствена сметка. Тогава превозвачът ще стане излишен и парите директно ще отиват в държавния бюджет“, смята Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама