Онкото в Бургас ще купува колайдер за 4 млн. лв. със собствени средства

07:46, 09 мар 16 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Комплексен онкологичен център - Бургас” ще купува със собствени средства Мултимодален линеен ускорител за радиохирургия на стойност до 4 000 000 лв. Това става ясно от докладна записка, с която директорът на здравното заведение д-р Христо Дечев иска разрешение за покупката от Общинския съвет. Намеренията са с новата придобивка да се надгради  съществуващата в дружеството апаратура и да се повиши качеството на лъчелечението чрез модерния метод на радиохирургията.

Съгласно разпоредбата на чл. 12, ал.1, т.9 от Наредбата за условията и реда за упражняване правата на собственост в търговски дружества, участието в граждански дружества и сключването на договори за съвместна дейност от Община Бургас, Общинският съвет, в качеството си на едноличен собственик на капитала в търговските дружества с ограничена отговорност, упражнява правомощията на общо събрание, включително взема решения за придобиване, разпореждане и/или сключване на лизингови договори за дълготрайни материални активи на стойност над 20 000 лева.

Тъй като онкологичният център в Бургас е Възложител по смисъла на Закона за обществените поръчки /ЗОП/, при положително решение на Общински съвет-Бургас, изборът на доставчик на за Мултимодален линеен ускорител за радиохирургия следва да се извърши след процедура по реда на ЗОП.

Затова с цел намаляване на сроковете от влизане в сила на решението на принципала, до стартиране на поръчката, д-р Дечев моли да бъде допуснато предварително изпълнение на решението за придобиване на дълготрайния актив, на основание чл.60, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс.

Онкото в Бургас сега разполага с един компютър томограф, който се използва от отделенията по лъчелечение и по образна диагностика. По тази причина той в момента е изключително натоварен и няма възможност да поема допълнително пациенти и въвеждането на нови техники като радиохирургия и 4D лъчелечение.

Вторият линеен ускорител ще намали листата от чакащи пациенти и ще осигури непрекъснатост на лъчетерапевтичния процес при евентуален технически проблем на единия ускорител, което е много важно за качеството на лъчелечението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама