Опозицията пак вдигна мерника на Петър Москов

11:15, 09 мар 16 / Политика 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По-малко от месец след първия вот на недоверие срещу втория кабинет на Бойко Борисов опозицията отново се прицели в здравния министър Петър Москов. Антивотът в средата на февруари на БСП и ДПС претърпя неуспех, но днес бившите управляващи получиха нов повод за критики към здравната политика на „Борисов 2“.

БСП и ДПС отново поискаха оставката на Москов, след като вчера Конституционният съд определи като противоконституционни промените в Закона за здравното осигуряване, касаещи разделянето на услугите, заплащани от НЗОК, на основен и допълнителен пакет.

„Тези действия, които се представят за реформа, намериха достоен отговор от Конституционния съд“, заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

Според него е станало ясно, че този текст противоречи пряко на сега действащата Конституция.

„Да си събира чуковете Москов и да се изнася“, отсече червеният лидер и допълни, че трябва да има друг здравен министър, който да прави здравна реформа.

Емил Райнов също заяви, че след решението на Конституционния съд, някой трябва да поеме своята отговорност.

"От една страна е Москов, от друга ГЕРБ, които една година подкрепяха всички идеи на здравния министър. Колкото до отговорността на Москов като лекар, тя е, ако не може да помогне, поне да не вреди", коментира Райнов. 

Жельо Бойчев призова Москов да си подаде оставката, за да не вреди и да не създава хаос. 

"Няма нормативен акт, издаден от Москов, който да не е атакуван и отменян. Когато и да я подаде, тя вече е закъсняла. Отговорността за провала и хаоса, който предстои, е на Борисов и мнозинството, което спаси Москов от вота на недоверие", категоричен бе Бойчев. 

БСП използваха случая и да напомнят за скандала с ваксините от Турция. Социалистите настояват отношенията в лекарствената политика между България и Турция да излезе на светло. Според тях фирмата "Бул Био" е изнасяла за Турция, като печалбата е изцяло за турската страна.

Според Хасан Адемов от ДПС решението на КС предложено с отказа на Българския лекарски съюз да подпише Националния рамков договор говори за това, че самият министър Москов „трябва да бъде така добър да си подаде оставката“.

По думите му твърденията на опозицията от последната година са били потвърдени, след като Висшият касационен съд е отменил методиката за изработването на областните здравни карти. Според депутата сега Конституционният съд препотвърждава твърденията им.

„Сега въпрос на достойнство и чест е той да излезе от тази ситуация“, добави Адемов.

Шефът на здравната комисия към парламента Даниела Дариткова (ГЕРБ) защити Москов.

„Ние сме коректни коалиционни партньори и подкрепяме екипа на Министерство на здравеопазването (МЗ)“, каза тя. Според нея следва Конституционният съд да публикува мотивите за решението си и МЗ да вземе решение дали ще коригира текстовете съобразно намеренията на реформата, или ще останата действащите текстове.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира, че би трябвало да се коригират пропуските.

„Явно според юристите има такива. Не виждам заплаха за самата здравна реформа. Напротив, бих желал да продължи да действа, защото тя доказа, че за една година може да се икономисат 500 млн. от бюджета на Здравната каса, които бяха преразходвани към началото на 2015 г.“, посочи Симеонов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама