Почина „петият бийтълс“ Сър Джордж Мартин

11:25, 09 мар 16 / Свят 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Музикалният продуцент Сър Джордж Мартин, познат като „петият бийтълс“, почина на 90-годишна възраст, пише Би Би Си.

Новината беше съобщена в Туитър от барабаниста на британската рок група "Бийтълс" – Ринго Стар. „Ще ни липсваш“, написа той в социалната мрежа.

Сър Джордж Мартин беше един от най-уважаваните продуценти в историята на музиката. В кариерата му фигурират 30 композиции, издигнали се до върха на британския хитпарад и 23 песни, заели първо място в американските чартове.

През 1996 година той се сдоби с рицарско звание и Ордена на Британската империя от Кралица Елизабет Втора.

Сър Джордж Мартин и рок легендите от "Бийтълс" се запознават през юни 1962 година. Тогава техният мениджър Брайън Ъпстейн, който ги е открил няколко месеца по-рано, успява да им осигури договор с компанията Emi-Parlophone, чиито ръководител е именно Джордж Мартин. Оттогава Мартин продуцира почти всички плочи на "Бийтълс", като заменя в групата барабаниста Питър Бест с Ринго Стар. "Видях, че са уникални и че са една машина за хитове", коментира по-късно продуцентът пред в. "Мелъди мейкър".

Сър Джордж Хенри Мартин е роден на 3 януари 1926. Завършва престижния музикален колеж "Гилдхол", след което свири на обой в барове и клубове. Започва работа в Би Би Си, след което става ръководител на дискографската фирма Parlophone през 1955-а на 29-годишна възраст.  Освен като продуцент той работи и като композитор, диригент, звукооператор и музикант. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама