Отпуснаха още 770 хил. лв. за Голямата базилика в Плиска

12:07, 09 мар 16 / Култура 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още 770 хиляди лева отпусна Министерски съвет за консервация и реставрация на Голямата Базилика в Плиска. Това стана на днешното заседание на правителството.

Парите ще се използват за реставрацията на централната част на Базиликата по одобрения проект - това е същинската църква и галериите, каза за Topnovini.bg директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Той припомни, че за възстановяването на Базиликата се използва метода "анестилоза", при който от стари жп гари се вземат автентичните камъни на Старината.

"В понеделник са прибрали камъните от гара Русе, вчера от гара Цар Самуил, днес са в Разград. В момента имаме 60 кубика камъни от нужните 230 кубика", поясни Димитров.

Той добави, че в света се смята за успех, ако 10-15% от градежа бъде със стари материали.

Имаме редкия шанс да използваме 100% такива материали, добави професорът и изрази увереност, че всичките 230 кубика камъни ще бъдат осигурени.

Проф. Димитров допълни, че се чака само сухо време, за да се извършват строителните работи.

„Тая сграда ще се строи за 200-300 години напред да издържи”, категоричен бе историкът.

Голямата базилика възкръсна за нов живот на 2 май миналата година, когато патриарх Неофит отслужи тържествена литургия в съслужение с епископи на тринайсет православни църкви и в присъствието на Президента, Премиера, царя. Преди това Варненският митрополит Йоан кръсти четиринайсет деца от околните селища.

Още там Бойко Борисов обяви, че ще се отпуснат пари за възстановяването храма. Като начало бяха отпуснати от държавния бюджет 500 000 лв., като две трети от тях бяха за довършване на археологическите разкопки. С разкопките бе натоварен Археологическият музей към Българската академия на науките, а с реставрацията - Националният исторически музей.

На 10 ноември м.г. археолозите приключиха работата си и предадоха обекта на реставраторите. На 11 ноември първият камък бе положен върху основите на храма.

Базиликата се реставрира по проект на арх. Теофил Теофилов, актуализиран от арх. Юлий Фърков. Те са одобрени от НИНКН и Министерството на културата, Пожарната, РДНСК и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама