И Македония затвори границите си, хиляди бежанци блокирани в Идомени

12:51, 09 мар 16 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Македония затвори напълно границите си за нелегални мигранти. След като от полунощ на 9 март Словения, Хърватия и Сърбия въведоха строг граничен контрол за влизащите на територията им на практика т. нар. „Балкански път“ вече е напълно затворен.

До момента през гръцко-македонската граница бяха пропускани по малък брой бежанци само от Сирия и Ирак, но според новата информация достъпът за всички може да бъде прекратен. "Напълно сме затворили границата", заяви анонимен източник от полицията, а вътрешното министерство коментира, че нито един имигрант не е влязъл в Македония от Гърция във вторник. "Македония ще действа според решенията, взети от другите държави по "Балканския маршрут", заявиха македонските власти.

Между 13 и 15 хиляди бежанци спят на палатки в полето край Идомени в чакане да бъдат пуснати по "Балканския маршрут".

Припомняме, че три от страните, през които минава пътя на мигрантите - Словения, Хърватия и Сърбия, засилиха ограничителни режим, след като Европейските лидери в понеделник обявиха, че всички пристигащи бежанци и имигранти в Гърция ще бъдат връщани в Турция. Планът да се затвори Балканския маршрут обаче не беше формална част от решението на лидерите, което означава, че решението да се затворят границите не е съгласувано с партньорите и ЕС и вероятно ще доведе до тежка хуманитарна ситуация на хилядите, блокирани по границите на държавите.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама