Партия "14 юни" ще бори модела #КОЙ

12:58, 09 мар 16 / Политика 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ние не искаме да забраним Пеевски, а модела #КОЙ, а Пеевски е само една малка част от него. Правим партията "14 юни", защото мина много време от оставката на кабинета "Орешарски", в което политиците можеха да направят ясна промяна. Това заяви един от учредителите на най-новата политическа партия "14 юни", чието създаване беше обявено официално днес, Александър Стоянов.

В инициативния комитет за създаването на формацията участват лица, познати от протестите от 14 юни 2014 година, когато Делян Пеевски беше избран за шеф на ДАНС.

Петима са официалните учредители: Александър Стоянов, Ясен Атанасов, Владимир Руменов, Николай Христов и Кристиан Василев.

"На 14 юни 2013 се събудих и съм буден до днес. Датата е символ на пробуждането на гражданското общество, което иска да се бори със задкулисието", каза още Александър Стоянов. Той допълни, че в момента целият държавен апарат работи в интерес на статуквото. Това била и една от причините за създаването на партия, която да е на обществото.

"444 дни ходихме по площадите и смятахме, че сме дали силен урок на политиците. Те обаче не ни чуха и нищо не направиха", каза още Стоянов. 

Николай Христов, който е адвокат, добави, че хората от протестите са чакали близо две години "политическата класа да си вземе бележка", за това и не са основали партията по-рано. "Чакахме и имахме надежди, че ще се появят едни бели и чисти хора, които да оправят политиката. Те не дойдоха и ние решихме, че ще бъдем тези чисти хора", каза Христов.

Учредителите посочиха още, че ще се борят за "справедливост, обоснованост и демократичност на всяка законодателна промяна и всяка реформа". Ще търсят "дългосрочност, всеобхватност, последователност и предвидимост на провежданите политики".

Други цели на новата партията са "постигане на прозрачност, добросъвестност и реално носена отговорност във всяка една държавническа дейност".

Учредителите увериха, че "14 юни" ще бори и за изчистване на политиката, институциите, държавната администрация, зависимостите, задкулисните договорки и корупцията.

"Искаме подчиняване на законодателната власт на суверена, чрез отнемането ѝ от олигархията и връщането ѝ на нейния легитимен носител. Искаме и осигуряване на предвидима и последователна изпълнителна власт, действаща изключително в рамките на законовите си правомощия и изпълняваща задълженията, с които е натоварена", каза още Стоянов.

Ясен Атанасов посочи, че формацията има планове за президентските избори, "но първо искаме да видим как се развива политическият живот".

"Новата политическа формация е неминуемо свързана с гражданската инициатива "Протестна мрежа", която също се роди по време на протестите. "Зелените" и "ДЕОС" са едни от партиите, с които имаме общи идеи. Тези партии, които се изградиха отдолу нагоре, както трябва да се гради всяка партия", посочи още Ясен Атанасов.

Учредителите заявиха, че очакват процедурата по официалната регистрация на партията да стане в най-кратък срок. 

Цялата декларация с целите на партията можете да прочетете ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама