Любомир Христов се срещна с учители от седем европейски държави

13:01, 09 мар 16 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на община Шумен Любомир Христов прие представители на образователни и културни институции от 7 европейски държави, съобщиха от пресслужбата на Община Шумен.

Гостите са участници в Международния учителски форум „Насърчаване на креативността у децата в програмите „Еразъм плюс" и „Учене през целия живот".Форумът ще се проведе в сесийната зала на община Шумен.В срещата участва и заместник-кметът по образование и култура Найден Косев.

Любомир Христов поздрави участниците във форума.

„На Шумен му прилича да бъде домакин на такава среща, в която да споделите вашите добри практики и да покажете какво сте постигнали в работата си, защото градът ни винаги е имал водеща роля в областта на просветата и културата още от времето на Възраждането“. По думите му, точно затова не е случайно, че тук се провеждат и двата детски театрални фестивала – „Братя Грим“ и „Коломбина“.

„Детските градини в Шумен работят много активно при обучението на децата в областта на различните изкуства, доказателство за това са отличията от национални и международни събития, които получават. Искам да изразя и благодарността си за вашата грижа и отговорност към отглеждането, възпитанието и образованието на нашите деца,“ това каза по време на срещата и заместник-кметът Найден Косев.

Йоланта Варанавичиене от Литва, координатор на проекта „Куклена мисия – детство без граници“, обясни, че е предпочела тъкмо Шумен за партньор, защото е била впечатлена от историята и традициите в областта на образованието и културата, от миналото на града, от отношението на хората, от гостоприемството и от много добрата организация на семинарите, които се провеждат тук.

„Огромно предизвикателство е да работим заедно с колегите си и да обменим опит и добри практики“, сподели Яна Жечева, директор на ЦДГ „Латинка“. „В нито една от държавите, които представляват участниците във форума - Литва, Холандия, Република Македония, Италия, Испания, Португалия и Румъния държавата не поема изцяло издръжката на децата като се започне от храненето, целодневното пребиваване в детското заведение и се стигне до образованието. Това са практики и опит, които най-силно впечатляват нашите колеги от чужбина“, добави по време на срещата и Даниела Димитрова, директорка на ЦДГ „Изворче“.

Представителите на Република Македония благодариха за гостоприемството и за приятелското посрещане, а италианците – за „най-хубавото италианско кафе, което са пили в България“. Всички присъстващи изразиха своето задоволство от пребиваването си и от ползотворната работа Шумен.

Международния учителски форум "Насърчаване на креативността у децата в Програмите "Еразъм+" и "Учене през целия живот" ще започне в 13.30 часа в сесийната зала на община Шумен.

„Винаги сте добре дошли в нашия град“ с тези думи кметът Любомир Христов покани участниците отново да посетят Шумен и им пожела успешна работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама