И разрушената тютюнева фабрика в Харманли – паметник на културата /снимки/

13:10, 09 мар 16 / Политика 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разрушената преди дни тютюнева фабрика в Харманли е паметник на културата в града. Това обяви зам.-председателя на общинския съвет в града и член на Гражданско движение „Заедно за Харманли” Светлана Николова. Тя представи и документи от Националния институт по недвижимо културно наследство. Според разпространените в медиите книжа вече разрушената сграда е паметник на културата от 1977 г., за Хасковски окръг.

Светлана Николова заяви днес още, че е разговоряла с главния директор на Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“, Димитрийка Добрева-Ангелова, която устно и е потвърдила, че сградата в Харманли е паметник на културата от регионално значение.

„Получих нейното уверение, че екипа на дирекцията, разследващ случилото се с „Ориента“ в Пловдив, ще посети до края на седмицата и Харманли, за да направи проверка”. В деня, когато 92-годишната постройка бе рушната, историци също заявиха пред Topnovini.bg, че става върос за паметник на културата.

Старата сграда, която създаваше опасност за хората бе изрината до основи със заповед на кмета Мария Киркова. В последните години сградата бе много занемарена и от нея падаше мазилка. Кметицата е единствената, която твърди, че сградата не е паметник на културата. Пред наш репортер тогава тя обясни, че са направени няколко проверки.

Днес отново потърсихме коментар след като излязоха наяве документите. От кметството съобщиха, че ще подготвят изявление.

Хората в Харманли са убедени, че случаят е аналогичен като този в Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама