КТ "Подкрепа" предлага създаване на общински здравен фонд в Пловдив

13:24, 09 мар 16 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Синдикатът КТ "Подкрепа" в Пловдив настоява за създаване на общински фонд за здраве към системата на здравеопазването, съобщи днес председателят на синдикалната структура Атанас Кръстев.

"Той трябва да бъде предназначен за общинските болници с насока за тяхно структуриране, преструктуриране и конкурентоспособност. Ако съществува подобен фонд Община Пловдив ще може да осъществява и още по-голям контрол", категоричен е Кръстев.

По този начин според него ще се избегнат случаи като с Белодробна болница. "Община Пловдив наля пари, но пак се наложи здравното заведение да се преструктурира и пребазира.  Този фонд ще влияе пряко на Община Пловдив. Защото тя сега се явява като един пожарникар- пламне огън и администрацията се втурва да гаси, но с пари", заяви председателят на пловдивската синдикална организация.

По думите му средства могат да се набират по различни начини включително и от бюджета на Пловдив. "За пример може да се вземе съществуващия фонд за спасение на летище Пловдив. Но не казвам, че задължително трябва да се бърка в джоба на данъкоплатеца. В момента за летището всеки един от пловдивчанин плаща по 1 лев. Могат да се търсят и други форми на финасиране. Това вече ще го предложат икономистите", уточни Кръстев.

Идеята ще бъде поставена за дебатиране на съвета за социално сътрудничество към Община Пловдив. Засега няма насрочена дата за провеждането му. Причината е, че трябва да се уточни и постъпило искане за увеличаване на работните заплати на медицинските сестри в Пловдив.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама