Тютюнев склад живее втори живот като мебелен салон с пространство за култура

14:03, 09 мар 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Темата с полуразрушената сграда на тютюневия склад на улица "Одрин" 8 в Пловдив четвърти ден вълнува обществеността в Града под тепетата. Социалните мрежи преливат от коментари, в които гневът и възмущението се преплитат с искания за наказания на виновните и оставки.

Пловдивчани обаче знаят, че в Тютюневия град има и няколко сгради, съхранени и възродени за нов живот от стопаните си. Такова е например зданието, в което се помещава един от големите мебелни салони в града - "Галеро", откъдето изразиха пред Пловдив Topnovini.bg позицията си по скандалния случай със съборения склад.

"Преди дни станахме свидетели на разрушаването на едни от най-красивите тютюневи складове - "Ориент", в Тютюневото градче в Пловдив. Искаме да изразим искреното си възмущение от наглото и неморално разрушаване на сградата, която има висока художествена и архитектурна стойност. Тази територия е обявена за групова недвижима културна ценност, която трябва да се възстанови, пази и развива", споделиха стопаните на сградата.

В социалните мрежи масово се коментира, че складовете са оставени да се саморазрушават и е най-добре да бъдат премахнати. Но е напълно възможно един тютюнев склад да бъде запазен, обновен и да функционира наравно с новопостроените здания.

"Преди девет години с много енергия и средства превърнахме сградата от руина в един от най-големите мебелни салони в Пловдив", припомнят от "Галеро".

Над просторните зали с мебели е обособено пространство, което от години приема различни инициативи, лекции, изложби и инсталации в атмосферата на Тютюневия град. Тук се проведе изложбата на общественичката Пенка Калинкова "Изчезващият Тютюнев град", която включваше архивни и съвременни фотографии по темата. Тя за пръв път насочи вниманието на обществеността към облика и проблемите пред Тютюневото градче.

През 2014 г. пък сградата прие форума за социална промяна чрез емпатия и отворено образование Empatheast. Организирана бе и лекция на една доста непопулярна тема в България - екологията при мебелите. През тази година сътрудничеството с различни културни и обществени организации продължава и вече се планират много интересни проекти и събития, включително с Фондация "Пловдив 2019".

"Смятаме, че един успешен бизнес модел може да се съчетае с активна обществена дейност и ние го правим от години. Надяваме се, че компетентните институции ще вземат нужните мерки и красивите тютюневи складове ще бъдат не само защитени от разруха, но и върнати към живот", споделят собствениците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама