Киев призова Москва да освободи „незабавно“ Надежда Савченко, тя обяви гладна стачка в очакване на присъдата си

14:04, 09 мар 16 / Свят 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Украйна призова Москва да освободи „незабавно“ обявилата гладна станчна украинска военослужеща Надежда Савченко, съобщава в. „Монд“.

„Настояваме Русия незабавно да освободи Надя Савченко и да прекрати този фалшив съдебен процес“, заяви говорителят на външното министерство в Киев Мариана Беца.

Вече шести ден тя продължава да не приема храна и течности, докато очаква обявяването на присъдата си. „Продължавам гладната си стачка докато обявят присъдата ми“, заяви 34-годишната жена в декларация. "Русия все едно ще ме върне на Украйна - жива или мъртва", каза още Савченко. Очаква се присъдата на украинския пилот да бъде обявена на 21-22 март.

Междувременно 57 депутати от Европейския парламент се обърнаха към комисаря по външната политика на Брюксел – Федерика Могерини с искане да бъдат наложени санкции на руския президент Владимир Путин и негови приближени. Причината за искането е съдебния процес срещу Савченко. Съставен е и списък от 29 лица, срещу които да бъдат въведени санкциите. Ако това се случи, тяхната собственост в ЕС ще бъде конфискувана, а влизането им на територията на която и да е от държавите-членки-забранен. Начело в списъка е Владимир Путин, в него влизат още депутатът Алексей Пушков, шефът на ФСБ Александър Боротников и главата на самопровъзгласилата се Луганска република Игор Плотницки.

В понеделник украинският президент Петро Порошенко обяви, че е изпратил писмо до Съединените щати и страните от Европейския съюз с молба да "засилят натиска си върху Русия да освободи украинският пилот“. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън също призова за незабавното освобождаване на Савченко и нарече задържането й „несправедливо“.

Савченко бе обвинена през 2014 г. в убийство на двама руски журналисти в Луганск, както и за незаконно прекосяване на границата на Русия. Прокуратурата поиска 23 години затвор за нея.

За 17:30 часа днес в София е насрочен протест под наслов „Свобода за Надя Савченко“.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама